Ometanje adekvatnih mjera

Ekstremnom i nepotrebnom mjerom vlada smatra prijedlog predsjednika Hashima Thaçija da se proglasi vanredno stanje zbog koronavirusa, rekao je drugi potpredsjednik Vlade Kosova Haki Abazi poslije sastanka Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

"Ono što je predloženo za vanredno stanje smatra se ekstremnom i nepotrebnom mjerom, koja bi mogla da ometa adekvatne mjere koje preduzimaju vlada i institucije Kosova", rekao je Abazi.
"Kao rezultat toga, premijer nije saglasan sa ekstremnom mjerom proglašenja vanrednog stanja koju je predsjednik večeras predložio", dodao je, Abazi prenosi KOHA.
Njegova konferencija usledila je nakon konferencije predsjednika Hashima Thaçija, gdje je on obelodanio da je predložio Skupštini dekret o proglašenju vanrednog stanja.
"Predložiću Skupštini Republike Kosovo uredbu o vanrednom stanju na Kosovu. Vanredno stanje uključuje potpunu i maksimalnu mobilizaciju Kosovskih bezbednosnih snaga", rekao je Thaçi.
Abazi je takođe izneo detalje o tome kako je protekao sastanak Savjeta za bezbednost.
"Izvještavano je o obavezama svakog ministarstva, kao i o aktivnostima koje su preduzete od vladinog do opštinskog nivoa na rješavanju pitanja vezanih za koronavirus", rekao je Abazi i dodao da pitanja koje se odnose na koronavirus stalno prate institucije, dodajući da je Kosovo prvo koje je zatvorilo škole i preduzelo korake.
"Ministarstvo spoljnih poslova i infrastrukture takođe koordinira po pitanju naših građana koji su ostali u različitim evropskim i drugim zemljama", rekao je Abazi.