Bilans 17

Ministar zdravlja Arben Vitia potvrdio je da je još jedan slučaj zaraze virusom COVID-19. Broj osoba zaraženih koronavirusom na Kosovu iznosi 17.

Dok je direktor Nacionalnog instituta za javno zdravstvo Naser Ramadani objavio da je riječ o članu porodici zaražene osobe iz sela Dumnica u opštini Podujeva, prenosi Indeksonline.

"Današnji slučaj je slučaj Dumnice. Član je porodice osobe kojoj je potvrđena zaraza koronavirusom. U najtežoj situaciji je 77-godišnjak iz opštine Vitina. U bolnici se nalazi 77-godišnjak, a dva slučaja iz te porodice sada se nalaze kod svojih kuća i oni imaju optimalne uslove zajedno sa ostalim članovima porodice, a ne na naše insistiranje.  Socijalno okruženje u njihovom domu bilo je mnogo bolje", dodao je.

Ministar zdravlja Arben Vitija je na konferenciji za štampu istakao da je juče završena procedura za snabdevanje zaštitnom opremom za medicinsko osoblje.
On je takođe kazao da je Vlada, od 10 miliona eura, vec alocirala 6.2 a za snabdevanje zdravstvenih institucija. Istakao je da će sledeće nedelje na Kosovo stići i donacija Svetske zdravstvene organizacije u vidu opreme.
Takođe, ista organizacija je izdvojila 7 miliona eura koja ce ojačati snabdevanje u svim zdravstvenim institucijama.
On je dodao da je u Klliničko univerzitetskom centru doslo do reorganizacije i da se pripremaju objekti za eventualne pacijente obolele od korona virusa. Vitia je istakao i da je od privatnih bolnica zatraženo da stave na raspolaganje svoje kapacitete kao što su ljudski resursi i infrastruktura u slučaju potrebe, te da je već nekoliko njih pozitivno odgovorilo.

Širenje virusa COVID-19, zbog kojeg je WHO proglasio pandemiju, na Kosovu je potvrđeno od 13. marta, prenosi Indeksonline.

Po potvrdi prvih slučajeva, Vlada Kosova preduzela je niz mjera kako bi spriječila širenje virusa.

Građanima se stoga savjetuje da ostanu kući što je više moguće i izlaze napolje samo kada je od njih potrebno obaviti hitne poslove.

Da biste izbjegli najveći broj zaraženih, pridržavajte se svih savjeta nadležnih vlasti.