Stigli rezultati

Nacionalni institut za javno zdravstvo dobio je informacije sa Infektivne klinike Kliničko univerzitetskog centra Kosova da je jedna osoba zaražena koronavirusom COVID-19.

Pacijentica je imala groznicu, opekline oko očiju, curenje nosa i osetljivo grlo.

Tim za molekularnu mikrobiologiju u Instituta Kosova za javno zdravstvo proveo je testiranje na viruse SARS-CoV-2 metodom rRT-PCR. Test je bio negativan, što znači da pacijent nije zaražen virusom SARS-CoV-2.

Mikrobiološka laboratorija Instituta Kosova za javno zdravstvo opremljena je setovima i reagensima za otkrivanje 2019-nCoV.

Timovi Nacionalnog instituta pomno prate epidemiološku situaciju s koronavirusom širom svijeta.

Odbor za praćenje zaraznih bolesti utvrdio je da su pojačane mjere za nadgledanje, sprečavanje rizika od širenja novog koronavirusa. Izvršen je plan spremnosti za koronavirus i plan za nepredviđene slučajeve strogo se pridržavajući preporuka SZO.

Građa i dokumenti su distribuirani, plakati koje je štampao Nacionalni institut podijeljeni su zdravstvenim ustanovama, školama, aerodromima, ulazima u zemlju, zatvorskim ustanovama. Komunikacija s medijima i društvenim mrežama je u toku da se održi moguća panika.

Nivo budnosti i spremnosti za akciju povećan je svih 24 sata na aerodromu "Adem hashari" i ulazima i izlazima Kosova medicinskim timovima.

Sve su zdravstvene ustanove spremne da se suoče sa mogućom bolešću.

/Indeksonline/