Premijer Kosova

Dijaspora je ključna u povećanju investicija na Kosovu, a takse na srpsku robu treba zamjeniti principom reciprociteta, rekao je danas premijer Albin Kurti u Londonu na Investicionom samitu za Zapadni Balkan u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj.

Kurti je dodao da je na Kosovu prisutan treći talas entuzijazma.

"Prvi talas je zabilježen nakon oslobođenja 1999, drugi 2008. poslije proglašenja nezavisnosti, a sada treći koji je posvećen razvoju“, objasnio je Kurti na Investicionom samitu, na kojem učestvuju premijeri šest ekonomija regiona.

Kurti je rekao da se Kosovo nalazi u srcu Balkana sa nepokolebljivim orpedjeljenjem za evropskim integracijama i članstvom u NATO.

Naglasio da je Kosovo gladno investicija i željno za saradnjom sa svim zemljama u regionu.

Kako je rekao, željeznica od juga Kosova do Sjeverne Mitrovice je kičma železničke mreže i on želi da izgradi železničku vezu između Prizrena i Tetova u Sjevernoj Makedoniji.

Naveo je da je već imao sastanke sa pojedinim vladama u regionu, a da će saradnja sa Albanijom dati novu energiju i dinamiku u sprovođenju zajedničkih projekata.

Regionalnu saradnju Kurti vidi prije svega u okviru evropskih integracija, a što se investicija tiče naglašava da je kosovska dijaspora, koja je, kako je rekao, brojna, od ključne važnosti.

„Imamo ogromnu dijasporu naročito u Nemačkoj i Švicarskoj, ali i u Velikoj Britaniji i vjerujemo da investicije dijaspore mogu da unaprijede našu ekonomiju i omoguće povećanje direktnih stranih investicija“, rekao je Kurti.

Govoreći o taksama Kurti je rekao da želi da takse na srpsku robu zamjeni principom reciprociteta, ali nije precizirao šta to tačno znaci.

Dodao je da su takse od 100 odsto na robu uvedene kao "reakcija na kampanju Srbije za povlačenje priznanja kosovske nezavisnoti i kampanje da se spriječi članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama".

"Mi želimo da zamjenimo takse principom reciprociteta. To nije akt indignacije ili osveta, osjećamo se diskriminisanim i želimo ravnopravnost", rekao je Kurti.

Naveo je i da "Kosovo želi dobre odnose sa Srbijom, kao dvije susjedne zemlje".

Dodao da vjeruje u dugoročni mir, stabilnost i bezbjednost na Balkanu, a da nema boljeg recepta od Evrope poslije Drugog svjetskog rata.

Istakao je da je BDP zemalja na Zapadnom Balkanu, zajedno, manji od BDP pojedinih zapadnoevropskih zemalja i da su zato važne investicije u regionu.

"Na Kosovu su insitucije spremne, jer su se desile demokratske promjene, opozicija je pobjedila i to je ono što je bilo potrebno za promjene i razvoj", rekao je Kurti.

Izvor: Tanjug