Uzeti u obzir mišljenje međunarodnih partnera

Uvođenje reciprociteta umjesto takse sa Srbijom trebalo bi dobro razmotriti, posebno uzimajući u obzir mišljenje međunarodnih partnera, ocjenjuju politički analitičari u Prištini i pozivaju na jedinstvo u dijalogu, prenosi Zeri.

Predstavnica Demokratskog instituta Kosova Jeta Krasniqi u intervjuu za Ekonomiu online rekla je da reciprocitet ne treba da dovede Kosovo u krizu, već da ojača poziciju u međunarodnoj areni.

"Čuli smo od Kurtijeve vlade da bi trebalo ukinuti taksu kako bi se omogućio dijalog sa Srbijom i da su reciprocitet smatrali mjerama koje svaka država ima pravo da nametne drugoj.

Jedna stvar se mora znati i više puta ponoviti - da Kosovo nije ono koje blokira dijalog, već Srbija uslovljava dijalog i međunarodni pritisak treba da padne na Srbiju", rekla je Krasniqi.

Ekspert za politička pitanja Bekim Kabashi rekao je da Kosovo treba da ima jedinstven nastup prema Srbiji. Rekao je da je Kosovo godinama imalo problema kada je razgovaralo sa Srbijom.

"Kosovo je imalo velikih problema posljednjih godina u pogledu pristupa dijalogu sa Srbijom. Da bi bilo uspješno suočavanje sa Srbijom potrebno je jedinstvo vlade i opozicije, ali nažalost toga sada nema ni u institucijama", naveo je on.

"Imamo LDK koji ima fleksibilniju poziciju u pogledu zahtjeva međunarodnih partnera, prije svega SAD-a, dok se pozicija premijera Kurtija razlikuje od LDK-a", rekao je Kabashi.

On je istakao da bi trebalo da postoji koordinacija političkih lidera koji će jednoglasno nastupati u dijalogu sa Srbijom.

Izvor: Kosovo Online/Zeri