Policija i Tužilaštvo tragaju za počiniocima

Publicista Veton Surroi poručio je da je svrha napada na potpredsjednika vlade Avdullaha Hotija da se spriječi vraćanje u normalu.

"Današnjim činom moguće je da je odložena, za neko vrijeme, ohrabrujuća odluka da ministri idu pješice na posao. Možda je u suštini to bila svrha napada na Avdullaha Hotija - mogućnost tako brzog povratka u normalu", napisao je Surroi u postu na Facebook nalogu.

Policija i Tužilaštvo tragaju za onima koji su u Prištini napali jajima potpredsjednika vlade Avdullaha Hotija, prenosi Gazeta Express.

Portparol Policije Kosova Bajram Krasniqi istakao je da je pokrenuta istraga i da je slučaj okvalifikovan kao "napad".

"Po dobijanju informacija o pomenutom slučaju, na lice mjesta su izašle odgovarajuće jedinice Policijske stanice 'Centar' i započele operativno-istražne radnje. Tužilac je obavješten i u saradnji sa njim pokrenut je slučaj 'Napad'", rekao je Krasniqi.

Alijansa za budućnost Kosova (AAK) polako je počela da preuzima odgovornost za napad jajima na Hotija, a šef poslaničke grupe AAK Daut Haradinaj stao je na stranu napadača na Hotija, navodi Gazeta Express.

"Ko god je to učinio, učinio je jako dobru stvar i mora da bude jasno da nećemo dozvoliti Srbiji i Rusiji da se vrate na Kosovo", rekao je Haradinaj u odgovoru za televiziju T7.

Zvaničnik AAK Besnik Tahiri takođe je tražio od Vlade Kosova da ne donosi jednostranu odluku o ukidanju takse i poručio da o takvim temama, vezanim za Srbiju, treba da postoji politički konsenzus.

Povodom napada, reagovali su i Demokratski savez Kosova i sam Hoti, rekavši da oni koji su organizovali napad imaju za cilj izolaciju Kosova.

"Naručioci današnje akcije imaju tendenciju da Kosovo drže izolovanim. Kosovo više nije izolovano. Samo su oni koji daju takva naređenja su izolovani", poručio je Hoti.

Ministarka prosvjete Hykmete Bajrami zatražila je od pravosudnih organa da se bave svima onima koji podstiču nasilje nad vladinim zvaničnicima, zahtjevajući da se zaustavi praksa izostanka reagovanja od strane policije i tužioca.

"Tužilaštvo i policija moraju preduzeti mjere i postupati protiv onih koji podstiču nasilje nad vladinim zvaničnicima", naglasila je Bajrami.

Portparol Samoopredjeljenja Arlind Manxhuka saopštio je da stranka Albina Kurtija ne stoji iza napada na potpredsjednika vlade Avdullaha Hotija, koji je danas napadnut jajima u centru Prištine.

Premijer Albin Kurti istakao je da akcije opozicije ne ometaju vladu i poželeo Hotiju još više uspjeha u daljem radu.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express