Politički analitičar

Jedina alternativa koju ima Albin Kurti kao novoizabrani premijer je da ukine takse i nastavi dijalog sa Beogradom, ocjenjuje za Tanjug prištinski analitičar Ramush Tahiri.

On najavu premijera da će podneti tužbu protiv Srbije za agresiju i genocid i doneti zakon o ratnim zločinima na teritoriji Kosova vidi kao ''politički čin'' i potez po kojem se novi premijer, kako kaže, ne razlikuje od svojih prethodnika.

Tahiri kaže da očekuje da će takse na robu iz Srbije uskoro biti ukinute i smatra da Kosovo mora da razgovara sa Srbijom jer ''nema druge alternative''.

"Ne može se "na mala vrata" provući ni nezavisnost ni priznavanje ili nepriznavanje".

Tahiri ocjenjuje da je važno da se postigne sporazum i da ga obe strane potpišu, da se sprovodi i bude na dobrobit svih.

Podsjeća da je novoizabrani premijer rekao da je spreman da razgovara sa Beogradom i da snosi odgovornost za obnavljanje dijaloga sa Srbijom do konačog sporazuma.

Za Kurtijev ekspoze kaže da nije programski, već da je ''u ležernom tonu'' iznosio principe svoje vlade, dok ''političkim činom'' ocjenjuje Kurtijeve najave koje se odnose na Srbiju.

''To je politički govor, ništa što treba uzeti suviše ozbiljno ili neozbiljno. Intencija novog premijera nije ništa posebno u odnosu na sve prethodne vlade od proglašenja nezavisnosti Kosova. Sve su iste'', rekao jeTahiri.

Kad je riječ o ratnim zločinima na Kosovu i najavljenoj tužbi protiv Srbije za agresiju i genocid, Tahiri kaže da ''ništa od toga neće biti predočeno u zakonu'' i podsjeća da ratne zločine već istražuju redovni sudovi i Specijalno tužilaštvo.

Dodaje da Kosovo, poput Hrvatske ili BiH, može da tuži Srbiju, ali napominje da je nijedan sud do sada nije osudio za genocid i agresiju.

''Možete optužiti jednu zemlju za agresiju na određenoj teritoriji u vrijeme dok smo živjeli u bivšoj Jugoslaviji, ali to je teško dokazati. Taj potez je više politički čin'', ocjena je prištinskog analitičara.

Ukazuje i na to da samo međunarodni subjekt ima pristup određenom međunarodnom sudu, a Kosovo, podsjeća Tahiri, još nije priznato od evropske zajednice, UN, Interpola, Evropola, OSCE...

''Jedno je da se izražava želja, individualna ili kolektivna, a sasvim drugo je procedura. Zato Kurtijev govor treba gledati sa političke, a ne sa pravne strane'', kaže Tahiri.

O najavi uvođenja obaveznog vojnog roku od tri mjeseca kaže da je to ''samo ideja'' i da treba vidjeti da li se to isplati i da li Kosovu treba profesionalna vojska.

Kad je riječ o najavljenom trgovinskom reciprocitetu, Tahiri ističe da u toj mjeri ne vidi ništa loše i da je mnogo bolja od taksi koje predstavljaju zabranu.

''Zašto da ne bude reciprociteta, loše je ako je namjera da se time pogoršava stanje, a ne da se uravnoteži'', smatra Tahiri.

Kako kaže ne treba insistirati na političkim odlukama, već na ravnopravnim osnovama štititi svoje proizvode.

Novoformiranu vladu ocjenjuje kao jednu od stabilnijih budući da su je, kako kaže, formirale dvije partije centra uz napomeni da Pokret Samoopredjeljenja i Demokratski savez Kosova nisu radikalne opcije ni desnice ni levice.

Ističe da građani očekuju da će Kurtijeva vlada doneti promjene i da će dati doprinos u borbi protiv korupcije i kriminala za razliku od prethodnih koje su, kaže, okarakterisane kao ''ogrezle u kriminalu i korupciji''.

Prema riječima Tahirija, novina je i to što novoizabrana vlada ima podršku međunarodne zajednice.

''Ambasadori vodećih zemalja su pozdravili izbor premijera i predsjednice Skupštine, a ranije je postojalo mišljenje da Kurti nema podršku zbog nekih svojih radiklanih metoda i stavova koje je ispoljavao kao opozicija'', rekao  je Tahiri.

Izvor: Tanjug