Ima mnogo neriješenih problema, ali...

Profesor Ustavnog prava Riza Smaka očekuje konstituisanje nove vlade i njeno funkcionisanje, kaže da je dogovor postignut te da nema potreba za prolongiranjem, javlja RTK2.

“Ima mnogo neriješenih problema, nadam se da će vlada biti aktivnija i uspješnija od predhodne koja je bila heterogena, tako da se može očekivati da ova vlada bude efikasnija”, rekao je Smaka.

Kada je u pitanju uloga Srpske liste u budućoj vladi, Smaka smatra da predstavnici ove političke opcije treba da iskoriste svoja prava.

“Srpska lista ima svoj položaj, ima svoj ustavni i pravni status, tako da ona može da izdejstvuje da bude aktivna i uspješna u skladu sa Ustavom. Ja bih kao građanin Kosova želeo da Srpska lista prevashodno radi u interesu Srba na Kosovu”, rekao je Smaka.

Analitičar Dejan Miletić tvrdi da će uloga srpske strane biti konstruktivna i da tu nema dileme.

“Srpska lista neće praviti nikakve probleme da predstavnici Albanaca preuzmu svoje dužnosti i na kraju krajeva i dva ministarska mjesta pripašće Srpskoj listi. To je ono što se može očekivati, što je logično, predvidivo i čini mi se u interesu ljudi koji žive na tom prostoru”, ističe Miletić.

Koalicioni sporazum između Pokreta “Samoopredjeljenje” i Demokratskog saveza Kosova biće i zvanično potvrđen na sjednici Skupštine, a Miletić kaže da očekuje mirnu sjednicu koja će verifikovati koalicioni dogovor.

“Ne očekujem nikakve posebne probleme i mislim da je krajnje vrijeme i bilo, na kraju krajeva, da neko preuzme odgovornost kako za građane Kosova, tako i budućnost razgovora sa Beogradom i sve ono što je potrebno da se omogući bolji život ljudima”, rekao je Miletić.

Budući da će nova vlada Kosova imati 15 ministarstva, dva bi trebalo da pripadnu Srpskoj listi, što proizilazi iz ustavne obaveze ukoliko vlada ima više od 12 ministastava.
 
Izvor: Kosovo Online/RTK2