Od sto odsto

Očekuje se da će BSK ove godine imati budžetsko uvećanje od sto odsto za kategoriju naoružanja i municiju, a isto važi i za Policiju Kosova, potvrdio je vršilac dužnosti ministra finansija Lulëzim Rafuna, prenosi Zëri.

Prema nacrtu novog budžeta, kako je naveo Rafuna, a kojeg je odlazeći kosovski premijer Ramush Haradina imenovao prije deset dana, a nakon ostavke Bedri Hamze, BSK-u će u 2020. biti na raspolaganju 13.400.000 eura za kupovinu oružja i municije što je za 100 odsto više u odnosu na prošlu godinu, dok se očekuje uvećanje i za Policiju Kosova – sa 1.3 miliona na 2.500.000 eura.
"Ovaj budžet ima za prioritete ekonomski razvoj zemlje, obrazovanje, zdravstvo i vladavinu zakona… Za Bezbjedonosne snage Kosova i za Policiju Kosova budžet je uvećan 100 odsto, u dijelu naoružanja i municije. Budžet za vojsku je bio 6.700.000 evra, sada je 13.400.000, za Kosovsku policiju je bio 1.300.000, dok je sada 2 miliona i 500 hiljada", rekao je Rafuna.
Rafuna navodi da je usvajanje predloga Zakona o budžetu "od javnog interesa za zemlju i sigurnost zemlje", te da bi nakon postignutog koalicionog sporazuma između LDK i LVV, parlamentarne stranke trebalo da nastave sa postupkom i izglasaju budžet u iznosu od 2.5 milijardi eura.
Ministarstvo finansija prethodno je upozorilo da će u slučaju da nova vlada i parlament ne odobre novi Zakon o budžetu, sve isplate, uključujući plate bezbjednosnih agencija i državnih službi, penzije i druge vrste socijalne pomoći, kao i sve ostale budžetske obaveze biti ukinute 28. februara, odnosno 31. marta.
Do kašnjenja u proceduri za usvajanje prijedloga Zakona o budžetu došlo je zbog odlaganje formiranja institucija i četvoromjesečnih koalicionih pregovora između Samoopredjeljenja i LDK.
Međutim, lideri pobjedničkih stranaka na oktobarskim izborima juče su potpisali koalicioni sporazum dok je plenarna sjednica Skupštine Kosova na kojoj će se razmatrati prijedlog nove vlade zakazana za danas u 11 sati.