Dogovor LVV i LDK uz kompromise

Skupština Kosova u ponedeljak glasa za novu vladu na čelu sa Albinom Kurtijem, liderom Samoopredjeljenja, pokreta koji je od samog ulaska u Skupštinu Kosova 2010. godine bio u opoziciji.

Za izglasavanje vlade, potreban je 61 od 120 glasova u Skupštini Kosova. Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova, koji su u nedelju postigli sporazum o zajedničkoj vladi, ukupno broje 58 poslanika. Srpska lista koja ima 10 poslaničkih mandata izjasnila se da neće podržati vladu Kurtija, dok se podrška očekuje od pojedinih poslanika iz nevećinske, nesrpske zajednice, kojih je ukupno 10.
Inače, četiri meseca od prevremenih parlamentarnih izbora, pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova konačno su postigli sporazum o zajedničkoj vladavini. Pregovori o raspodeli odgovornosti trajali su najduže, a dogovor je postignut dan pre glasanja u Skupštini.
Na samom kraju obe partije učinile su kompromis - pokret Samoopredeljenje je na zahtev Demokratskog saveza Kosova pristao da mesto predsednika Skupštine ustupi DSK-u, a na kojoj je 26. decembra izabran Gljauk Konjufca (Glauk Konjufca) iz tog pokreta, dok je DSK pristao da iz vladajućeg sporazuma izuzme poziciju predsednika države, koja će ostati upražnjena 2021. Lideri dve partije će se o tome dogovoriti u odgovarajuće vreme. Inače, kako je mandatar nove vlade Aljbin Kurti izjavio, Konjufca prelazi u izvršnu vlast.
Na osnovu vladajućeg sporazuma, nova vlada Kosova imaće dva zamenika premijera, 15 ministarstva, što je za šest manje od prethodne vlade. Samoopredeljenje i DSK rukovodiće sa po šest ministarstva, a tri će pripasti manjinskim zajednicama, kako je Ustavom i predviđeno. Raniji plan je bio da nova vlada ima 12 ministarstva.
Srpska lista, koja broji 10 poslanika, je međutim nakon razgovora sa zvaničnim Beogradom odlučila da ne podrži vladu Aljbina Kurtija, jer "veruje samo Beogradu".
U vladi međutim svakako mora da bude neko iz srpske zajednice, a ako se imenuje osoba van Skupštine Kosova, za to je potrebno službeno odobrenje većine poslanika Skupštine koji pripadaju srpskoj zajednici, u ovom slučaju Srpske liste.
Kurti je još početkom januara javnosti predstavio kandidate buduće vlade iz svojih redova.
Primera radi, za drugog zamenika premijera odredio je Haki Abazija, za ministarku pravde Albulenu Haxhiu, za ministra spoljnih poslova i dijaspore, Blerima Reku iz Skoplja, inače nezavisnog kandidata za predsednika Severne Makedonije na izborima 2019. Arben Vitia, bivši direktor Odeljenja za zdravstvo i socijalno staranje u opštini Priština vodio bi Ministarstvo zdravstva i sporta, na čelu Ministarstva finansija i transfera bio bi profesor Besnik Bislimi a ekonomije, trgovine i industrije Rozeta Hajdari. Kosovski mediji prenose međutim da će poziciju šefa diplomatije preuzeti Glauk Konjufca, a da će Blerim Reka biti imenovan za ministra evrointegracija.
Za razliku od dugih razgovora o rapodeli odgovornosti, Samoopredeljenje i DSK bili su produktivniji po pitanju vladajućeg programa. Na oko 30 stranica, dve partije su se nakon nekoliko sastanaka 7. novembra složile o programskim pitanjima kao što su ekonomski razvoj, obrazovanje, zdravstvo, socijalna politika, kultura, sport, pitanje dijaspore, energetike i dr. Najavili su da će odmah da krenu sa reformama.
Ove dve partije nazvale su svoju koaliciju 'koalicijom nade', navodeći da su građani 6. oktobra glasali za promenu, a interes za zajedničkom vladom izrazili su još u predizbornoj kampanji. Inače, dosadašnje vladajuće partije Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova, Inicijativa za Kosovo, najavile su odlazak u opoziciju.
U slučaju da se vlada ne izglasa, predsednik države u roku od 10 dana imenuje drugog kandidata za mandatara vlade.