Priština, Prizren i Kosovo Polje sa najvećim brojem prosjaka

Organizacije za zaštitu ljudskih prava procjenjuju da se veliki broj djece na Kosovu, zbog teških ekonomskih uslova i porodičnih obaveza bavi raznim uličnim poslovima koje štete njihovom psihofizičkom zdravlju, piše Kosovo press, a prenosi RTK 1.

Zakonom je predviđeno 180 eura mjesečno za porodicu od 15 članova dok su u kosovskim institucijama najviše plate u regionu, navode iz organizacija za zaštitu ljiudskih prava, koje pozivaju na bolje pružanje usluga djeci i njihovim porodicama. U tom cilju preporučuje se otvaranja većeg broja privremenih prihvatnih centara.

U Ministrstvu za rad i socijano staranje prijavljeno je stotinu djece koja rade teške poslove, dok šefica Sektora za socijalnu pomoć saopštava da je Priština grad sa najvećim brojem prosjaka.

U resornom ministarstvu podsjećaju da zakon zabranjuje zapošljavanje djece i bavljenje poslovima koji štete nihovom zdravlju, bezbjednosti, moralu i psihofizičkom razvoju.  

S druge strane Policija Kosova je navela broj osoba koje je tokom prethodne godine identifikovala kao prosjake, a među njima i veliki broj osoba koje nemaju nikakvo sklonište.

Stopa siromaštva na Kosovu iznosti blizu 30 odsto. Predstavnica Savjeta za zaštitu ljudskih prava i sloboda Valentina Demolli, kaže da bi institucije trebalo da izradi ozbiljan akcioni plan kako bi se djeca sklonila sa ulica i zaštitila od poslova koja nisu primenjena njihovom uzrastu.

Demolli tvrdi da bi pored prihvatilišta djeci trebalo ponuditi i druge uslove kako bi se oni vratili u redovni nastavni proces.

U nastojanju da pomogne djeci koja prose na ulici Nevladina organizacija “Terdezom” u saradnji sa opštinom Priština 2019. godine je otvorila prvi centar za dnevni boravak djece na Kosovu.

Statistika pokazuje da su Priština, Prizren i Kosovo Polje tri grada sa najvećim brojem prosjaka na Kosovu.

Prosječna socijalna pomoć prošle godine na Kosovu iznosila je 75 eura mjesečno, dok je mjesečna plata u javnom sektoru bila 573 eura.

Izvor: Kosovo Online/RTK1