Nakon četveromjesečnih pregovora

Koalicioni sporazum između Samoopredjeljenja (LVV) i Demokratskog saveza Kosova (LDK) nakon četveromjesečnih pregovora je konačno postignut saopštili su na zajedničkoj konferenciji za štampu lideri ovih stranaka Albin Kurti i Isa Mustafa.

"Danas smo se sastali sa predsjedavajućim LDK, profesorom Isom Mustafom i dogovorili se da se sutra na sjednici sastanemo kako bismo izabrali novo upravljačko tijelo. Sporazum smo već potpisali i dogovorili smo sve, uključujući i podjelu odgovornosti u novoj vladi kojom ćemo zajedno upravljati“, potvrdio je lider LVV Albin Kurti.
"Postigli smo dogovor. Verujem da je to dobar posao, u interesu su promjene koje se nužno moraju desiti u našoj zemlji. Istražili smo sve alternative i opcije. Ono što želimo u novoj budućnosti je da ova vlada bude uspješna i da ispuni njihova očekivanja“, rekao je Mustafa.
Lideri dveju stranaka ovog jutra nisu govorili o detaljima samog sporazuma.
Kako su prethodno preneli kosovski mediji, danas se očekuje da LDK i Samoopredeljenje na svojim stranačkim organima potvrde postignut dogovor o zajedničkoj koalicijij i formiranju novog saziva Vlade.
Gazeta Express je ovog jutra pisala da dvije stranke obavljaju "intenzivnu komunikaciju povodm izrade dokumenta sporazuma, te da je sastanak Generalnog saveta LDK zakazan za 13 časova.
Za ponedjeljak je zakazana sjednica Skupštine Kosova na kojoj bi trebalo da se izglasa nova vlada, dok su razmirice oko mjesta predsjedavajućeg skupštine koje su kočile pregovore LDK i LVV, kako je još juče nagovestio predstavnik Samoopredjeljenja, Agim Bahtiri, konačno prevaziđene te će se trenutni predsednik skupštine Kosova, povućiće se sa ovog mjesta. Prema saznanjima kosovskih medija, njega će zamjeniti kandidatkinja LDK, Vjosa Osmani.
Za izglasavanje vlade Samoopredjeljenju i LDK je potrebna podrška još bar četiri poslanika, kako bi u ponedjeljak na glasanju ukupno imali 61, pa se, kako prenose mediji, očekuje da se tokom dana završe dogovori sa predstavnicima manjinskih partija u parlamentu.