Taksa povećala krijumčarenje

Direktor Carine Kosova Bahri Berisha kaže da su samo ove godine otkrili oko 350 slučajeva krijumčarenja robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine na koju su uvedene takse od sto odsto, a vrijednost se procjenjuje na oko 10 miliona eura, piše Gazeta Express.

"To je direktni efekat  dok je indirektni efekat mnogo veći jer smo uspjeli da spriječimo mnoge krijumčarske aktivnosti koje su na neki način legalizovale uvoz", kaže on i dodaje da  se uglavnom  krijumčare akcizni proizvodi.

"Ove godine imali smo oko 20 miliona zaplenjenih cigareta. Ali ono što počinje da se sve češće doživljava kao švercovana roba je rezani duvan, jer primjećujemo da su se otvorile mnoge lokalne prodavnice. Ali imamo i drugih proizvoda, imali smo mnogo kilograma zaplenjenih narkotika, puške, municiju. Zaplenili smo oko 2 miliona vrijednosti te robe i uništili je", rekao je Berisha.

On ocjenjuje da je od posebnog značaja sprečavaju krijumčarenja droge, jer to pored ekonomskih efekata ima i zdravstvene posledice.

"Ove godine imamo oko 10 000 komada različitih paketa koje smo našli krijumčarene planinskim putevima koji su ušli na Kosovo", kaže Berisha.

On objašnjava da "obično kada dođe do promjene fiskalne politike ili nametanja zaštitne mjere, kriminalne grupe postaju aktivnije i teže da krijumčare one proizvode koji im mogu doneti veći profit".

Berisha kaže da su srpsku i bosansku robu zamjenile zemlje u regionu, ali i EU, te da njihovo odsustvo nije primjećeno.

"Uglavnom smo društvo koje zavisi od uvoza i potrošnje. Ovi proizvodi iz Srbije i Bosne, nakon što su nametnute sto posto zaštitne mjere, počeli su da ih zamjenjuju druge zemlje. Dakle, neće imati nikakvog uticaja na prihode, bilo pozitivnog ili negativnog, jer su u 2019. godini proizvode koji dolaze iz ove dvije zemlje zamjenili druge zemlje u regionu ili druge zemlje jugoistočne Evrope ili EU. To su uglavnom Njemačka, Bugarska, Mađarska, Makedonija, Albanija, ali i druge zemlje EU", zaključuje Berisha.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express