Daleko od očiju javnosti

Lideri Poketa Samoopredjeljenje Albin Kurti i Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa, kako saznaje Gazeta Express, naredne sastanke o koalicionom sporazumu imaće daleko od medija.

Obje stranke, međutim, odbile su da potvrde da li je bilo sastanka između dvojice lidera nakon konstitutivne sjednice 26. decembra.

Kako se navodi u tekstu, lideri dvije stranke su ozbiljno shvatili poruke koje su dva njemačka poslanika uputila prilikom nedavne posjete Kosovu, o čemu je bila obavještena i njemačka kancelarka Angela Merkel. Jedna od poruka, koja je posebno naglašena, bila je da dvojica lidera razgovaraju među sobom, a ne javno.

Sedam sastanaka između radnih grupa Samoopredjeljenja i DSK bili su prilično transparentni, mediji su o njima izvještavali, a jedna od dvije stranke bi saopštavala o čemu je postignut dogovor.

Prvi susreti dvojice lidera, takođe su bili otvoreni za javnost, sve dok se nije pojavio uslov, koji je mjesecima glavni razlog zašto Mustafa i Kurti ne mogu da naprave koalicioni sporazum.

Posljednji održani sastanci između Kurtija i Mustafe nisu imali rezultata, osim što su Samoopredjeljenje i DSK ponavljali za pregovaračkim stolom svoje uslove.

Na posljednjem sastanku o kome su takođe izvještavali mediji, nijedan od dvojice lidera nije izašao da se obrati novinarima, dok je lider Samoopredjeljenja putem video poruke objasnio sve razloge zbog kojih koalicioni sporazum nije postignut.

Dvije strane su otišle na konstitutivnu sjednicu 26. decembra bez ikakvog sporazuma o formiranju koalicije, međutim, navodi se da će Kurti i Mustafa nastaviti sa pregovorima za formiranje koalicije, održavajući sastanke licem u lice.

Nakon konsultativnog sastanka Kurtija sa predsjednikom Kosova Hashimom Thaçijem, u ponedjeljak 6. januara, ostaće 15 dana za formiranje nove vlade.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express