Manjinska vlada?

Lider LDK, Isa Mustafa, iznenađen je odlukom Samoopredjeljenja da danas, na konstitutivnoj sjednici skupštine, za predsjedavajućeg skupštine predloži kandidata iz svojih redova, Glauka Konjufcu. Iako su poslanici LDK ovu nominaciju podržali, a Konjufca dobio potrebnu podršku, Mustafa upozorava da su sada svi dogovori o koaliciji dvije stranke pali u vodu.

"Sporazum o podjeli odgovornosti mora biti postignut, a tu je potreba za programom upravljanja“, rekao je Mustafa u emisiji Rubikon na KTV, prenosi Gazeta Express.
Na današnjoj sednici, neočekivano, za predsjedavajućeg Skupštine Kosova odabran je Glauk Konjufca iz LVV. U svim dosadašnjim izjavama LVV i LDK lidera, a koji su se ticali uslova sklapanja koalicije, o ovoj poziciji se govorilo kao rezervisanoj za kandidata LDK, u prvom redu Vjosu Osmani koja je bila kandidatkinja za premijerku Kosova na najnovijim vanrednim parlamentarnim izborima.
Sjednici su prethodile nedjelje koalicionih pregovora između LDK i Samoopredjeljenja (LVV). Međutim, uprkos najavama, dogovor do sinoć nije ostvaren. Posljednja koaliciona ponuda u nizu, došla je od LDK.
Ministarske dužnosti da proporcionalno budu raspoređene između dva vladajuća partnera. Premijer i jedan zamjenik premijera pripadaju Samoopredjeljenju. Predsjednik skupštine i jedan zamjenik premijera pripadaju LDK. Zamjenici predsjednika Skupštine se dijele prema Ustavu. Na dan izbora predsjednika koji predlaže LDK, ministarstvo koje predvodi LDK prelazi Samoopredjeljenju da bi se napravila vladajuća proporcija 6 sa 4 u korist LVV, bila je ponuda LDK, koju je LVV, današnjim nominacijom Konjufce za predsjedavajućeg skupštine indirektno odbio.
Uz ovu ponudu lider LDK, Isa Mustafa, obećao je danas i podršku poslanika svoje stranke za formiranje manjinske vlade koju će voditi samo LVV. Poslanici LDK danas su to i učinili i glasali za Konjufcu.
"Sada je sve otvoreno, čak i mogućnost da pređemo u opoziciju i budemo veoma dobra opozicija“, rekao je Mustafa, prenosi Gazeta Express.
S druge strane lider LVV, Albin Kurti, koji je danas i predložio Konjufcu, rekao je nakon sjednice da njegov izbor nije iznenađenje, te da je Kosovo danas pokazao demokratsku zrelost.