LVV i LDK idu na konstitutivnu sjednicu bez dogovora o vladi

Lider Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti saopštio je večeras da se na sutrašnju konstitutivnu sjednicu kosovske skupštine ide bez dogovora o vladi sa Demokratskim savezom Kosova.

Kurti je u objavi na Facebooku rekao da je njegova stranka pravila kompromise ali ne i LDK. Kurti je rekao da je posljednju ponudu LDK uputio sinoć.
U ovoj ponudi se navodi da Samoopredjeljenju, kao prvoj stranci pripada mjesto predsjednika Skupštine Kosova i prvi potpredsjednik, a drugi potpredsjednik iz redova LDK i da se njegovim prijedlogom omogućava da dve stranke rotiraju ove funkcije.
"LDK dobija predsjednika parlamenta dok će drugog potpredsjednika imati Samoopredjeljenje. Dakle, LDK bi imao predsjednika parlamenta, a Samoopredeljenju bi pripala dva potpredsjednika parlamenta,” naveo je Kurti. 
Kurti je takođe zatražio da se slučaj funkcije predsjednika Kosova odloži. Međutim, ako budu insistirali na ovom mjestu, Samoopredjeljenju se dodaje još i MUP Kosova.
"Pitanje predsjednika najbolje bi bilo da se odloži za kasnije. Međutim, ako LDK insistira na tome da mi definitivno obećamo da će biti nominovan od LDK-a, u tom slučaju nama će pripasti i MUP, koji je od vitalnog značaja za borbu protiv kriminala i korupcije. Nominacija LDK za predsjedničkog kandidata vrši se nakon što nismo našli saglasnu nestranačku ličnost, a kada LDK bude odredila konkretno ime kandidata, zatražiće se i saglasnost Samoopredjeljenja", saopštio je Kurti.
Lider Samoopredjeljenja takođe je govorio o zahtjevu LDK za podjelu Ministrastva kulture omladine i sporta.
"Prema zahtjevu LDK, ovo ministarstvo se dijeli, gdje se kultura i mladi prebacuju u Ministarstvo obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija, dok se sport prenosi u Ministarstvo zdravlja. Nesrpske manjine dobijaju Ministarstvo regionalnog razvoja ili lokalne samouprave, dok srpska manjina dobija Ministarstvo zajednica“, objasnio je Kurti.