Mjesto predsjednika Kosova - kamen spoticanja

Konstitutivna sjednica Skupštine Kosova najavljena je za četvrtak, a u PS i DSK još nisu postigli dogovor o konačnom sporazumu.

Nijedna strana nije zvanično najavila kada će se dogoditi naredni sastanak između lidera pregovaračkih subjekata, mada se do konstitutivnog sastanka od stranaka  očekuje da učine posljednje pokušaje prevazilaženja postojećih podela, piše Zeri.

List navodi da PS i DSK još uvijek nisu postigli sporazum o vladi, koji su mediji objavili, sastanak je održan 20. decembra, a zvaničnici DSK rekli su ovom mediju da su se čelnici dva subjekta sastali i juče.

Zeri navodi da nijedna strana nije zvanično objavila kada će se dogoditi sljedeći sastanak između lidera PS-a Albina Kurtija i lidera DSK Isa Mustafe.

Međutim, izvori unutar partija rekli su da rade kako bi se naredni sastanak lidera pregovaračkih stranaka održao danas.

Predsjednik PS Albin Kurti je potvrdio da će biti u komunikaciji sa DSK-om. Sa druge strane, Demokratski savez Kosova rekao je da su spremni da sjednu da razgovaraju sa PS-om u trenutku kada pošalju poziv za sljedeći sastanak.

Do sada nijedna strana nije prešla sa zacementiranih zahtjeva za mjesto predsjednika. DSK zahtjeva da im se ova pozicija garantuje, dok se PS snažno protivi takvoj opciji.

Izvor: Kosovo Online/Zeri