Vršilac dužnosti premijera

Vršilac dužnosti premijera Kosova Ramush Haradinaj, izjavio je da će biti pogrešno ako buduća vlada ukine takse na srpsku robu jer, kako navodi, ne treba da ih ukine Vlada Kosova već Srbija - priznanjem Kosova.

Haradinaj je, nakon posjete Uniji privrednika Kosova (UPK), istakao da 2019. nije bila laka godina za ekonomiju Kosova.

"Uvođenje taksi nas je nateralo da se bavimo trgovcem, proizvođačem i kupcem. Trebalo bi da se radujemo činjenici da sada znamo za našu proizvodnju i šta je kosovska ekonomija u proizvodnji. Prvi put smo povećali povjerenje u proizvodnju, naše proizvode, našu stručnost i potrošače", poručio je Haradinaj.

Potvrdio je i da je izvoz Albanije na Kosovo povećan za 30 odsto, dosegnuvši 70 miliona eura i dodao da ukoliko bi postojao otvoreniji međusobni pristup, ova situacija bi mogla da bude poboljšana.

Velika je greška uvođenje putarine na "Putu nacije" ocjenio je Haradinaj i istakao da je Zakon o Trepči jedan od događaja koji je obilježio ovu godinu.

"Mislim da je veliko dostignuće što je primenjen Zakon o "Trepči", jer primjena ovog zakona daje određene efekte. Kao prvo, stvara jasnu situaciju pravnog statusa resursa na Kosovu. To je takođe dugoročno ekonomsko dostignuće, koje će imati dobre efekte na energetsku nezavisnost Kosova, jer smo sada postali vlasnici svog prostora i svog energetskog tržišta", naglasio je on.

Predsednik UPK Agim Shahini, govorio je o pozitivnim kretanjima koje je uvođenje taksi na srpsku robu donelo ekonomiji Kosova.

Shahini je poručio da je "efekat uvođenja taksi ogroman i da je povećao domaći promet preko 100 miliona eura i zaposlenost za oko 5.000 mladih".  

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore