Predsjednik Kosova

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi izjavio je da neće prisustvovati regionalnom samitu lidera zemalja Zapadnog Balkana, koji će biti održan u Tirani, budući da su Srbija i Bosna i Hercegovina jedne od zemalja učesnica, a one ne priznaju nezavisnost Kosova.

“Na kraju krajeva, Kosovo teži ka članstvu u NATO i EU, a ne da bude dio regionalnih eksperimentalnih inicijativa, koje su rezultat nesposobnosti EU da otvori vrata članstva državama Zapadnog Balkana”, napisao je Thaçi na Facebooku.

Thaçi je naglasio da se okolnosti koje su sprečile učešće Kosova na prvom sastanku održanom u Novom Sadu i drugom koji je održan u Ohridu nisu promenile i dodao da kao predsjednik Kosova u ime državnih institucija odbija da prisustvuje trećem sastanku tog regionalnog formata koji se održava u Tirani,.

“Zahvaljujem premijeru Albanije, mom prijatelju Ediju Rami, na pozivu da učestvujem u regionalnom sastanku lidera zemalja Zapadnog Balkana. Kao predsjednik i u ime svih građana Kosova, još jednom izražavam najveću zahvalnost na kontinuiranoj podršci Albanije”, naveo je Thaçi.

On je rekao da je uzajamna podrška i saradnja između Kosova i Albanije prirodna i trajna, ali za razliku od Albanije, Kosovo i dalje ima ozbiljne prepreke u konsolidaciji svoje državnosti.

“Nažalost, glavna prepreka dolazi iz Srbije, koja stalno podriva kosovske napore na konsolidaciji državljanstva. Srbija je počinila genocid nad građanima Kosova i danas ne samo da negira počinjene zločine, već i dalje negira postojanje naše države. U takvoj situaciji, pozivi i inicijative za regionalnu saradnju potpuno su besmisleni”, istakao je Thaçi.

On je naglasio da Srbija i Bosna i Hercegovina ne priznaju Kosovo i dodao da to znači da ove dvije zemlje ne žele dobrosusjedske odnose i saradnju sa Kosovom.

Stoga, kako je naveo, sve dok ne postoji obostrano priznanje s tim državama, ne može biti napretka u pogledu regionalne saradnje.