Tehnička vlada ili izbori...

Ukoliko se sporazum između Samoopredjeljenja i Demokratskog saveza Kosova ne postigne prije plenarne sjednice Skupštine koja je zakazana za 24. decembar moglo bi doći i do neuspjeha samog konstituisanja Skupštine Kosova, prenosi Gazeta Express.

Ako pokret Samoopredjeljenja ne bude imao potrebnu većinu, odnosno 61 glas, na sjednici koja je sazvana za utorak, 24. decembra, neće biti izabrano ni skupštinsko rukovodstvo.

Stručnjak za ustavna pitanja Blerim Burjani kaže da će, ako do 24. decembra ne bude koalicionog sporazuma, sjednica biti bez značajnih događanja.

„Sjednica će se prekinuti jer se bez odgovarajućih glasova ne može nastaviti. Bez ovih glasova ne mogu biti izabrani ni predsjednik parlamenta ni potpredsjednici. Pokret Samoopredjeljenje nema 61 glas koliko je potrebno za skupštinsku većinu", konstatuje Burjani, uz nadu da se situacija iz 2014. neće ponoviti.

„Nadamo se da će koalicija uspjeti da se uspostavi sporazumom. Ponavljanje situacije iz 2014. uopšte ne bi bilo od koristi, jer će opet biti politički zastoj u zemlji. Ovoga puta biće mnogo teže, jer ako VV ne uspije da napravi koaliciju sa LDK-om, ići će se na izbore“, podsjeća Burjani.

On kaže da bi u tom slučaju trebalo oformiti tehničku vladu.

„Znajući da su ustavne procedure jasne, vjerovatno je najbolje smisliti drugu opciju sa tehničkom vladom nezavisnih stručnjaka da sprovedu izbornu reformu zajedno sa strankama i sektorskim reformama“, smatra on.

Univerzitetski profesor, Riza Smaka, kaže da će nepostizanje sporazuma između Samoopredjeljenja i LDK-a do 24. decembra predstavljati problem za konstituisanje Skupštine.

Smaka je za Arbresh.info izjavio da će biti problem formirati Skupštinu sve dok ne bude sigurnih glasova.

"Predsjednik, je prvi kasnio sa sazivanjem ove sjednice", rekao je on.

„Skupština se može konstituisati i bez koalicije, ali za to vam je potreban prethodni dogovor sa strankama da biste glasali za kandidate koji će voditi Skupštinu. Moglo bi se dogoditi da konstitutivna sjednica ne uspije", zaključio je Smaka.

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi sazvao je konstitutivnu sjednicu za utorak, 24. decembra.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express