Dogovor ni na vidiku

Nakon više od nedjelju dana pauze, lideri Samoopredjeljenja (LVV) i LDK, sastali su se juče kako bi nastavili pregovore o koaliciji, ali i ovi pregovori prošli su bez rezultata. Sastanka neće biti danas.

Kako prenosi Gazeta Express, oba lidera su ostala pri svojim ranijim pozicijama, zbog čega su pregovori opet stagnirali. Prema ranijim pisanjima medija, pregovori su zapeli oko zahtjeva LDK da im se garantuje predsjednički mandat u 2021., što LVV odbija, tražeći da predsjednički kandidat bude nestranačka ličnost.

Nakon jučerašnjeg sastanka, akteri se nisu obratili medijima, ali je LVV saopštio u pisanom saopštenju da će dvije strane „nastaviti da intenziviraju sastanke skoro svakog dana do postizanja sporazuma“.

Međutim kako je Kurti jutros objavio do sastanka danas ipak neće doći.

„Danas neće biti sastanka ali ćemo nastaviti da se sastajemo i komuniciramo dok ne postignemo sporazum koji želimo. Kada budem imao konkretne rezultate, saopštiću ih, ali ih za sada nema. Predsjednik Kosova je do krajnjeg roka produžio sazivanje konstitutivne sjednice za sedmi saziv skupštine i dao nam je vremena više nego što nam je potrebno“, rekao je Kurti, prenosi KTV.

Prema poslovniku o radu Skupštine Kosova, konstitutivnu sjednicu skupštine saziva predsjednik u roku od 30 dana od dana službenog proglašenja rezultata izbora, što je predsjedavajuća CIK-a, Valdete Daka, učinila 29. novembra, a predsjednik, Hashim Thaçi, juče je sazvao konstitutivnu sjednicu za 24. decembar.