Ekspert za ustavna pitanja

Ekspert za ustavna pitanja Riza Smaka izjavio je da bi eventualno formiranje Zajednice srpskih opština od strane srpskih predstavnika sa Kosova bilo u koliziji sa ustavom Kosova i da bi takva institucija bila protivustavna, prenosi Lajmi.

Smaka kaže da se formiranje ZSO može dogoditi "de facto", ali ne i "de jure", jer bi to značilo da bi takav potez bio u suprotnosti sa Ustavom Kosova.

"Ovakva institucija može biti de jure i de facto. De facto su one koje nemaju pravnu podršku i obično postaju nasilne, pa ako bi se ZSO formirala, bila bi protivustavna, to bi bilo u koliziji s Ustavom i Zakonom o zajednici“, rekao je Smaka.

On je dodao da takvo postupanje može biti politički problematično.

"Institucije bi morale učiniti sve što mogu kako bi sprečile funkcionisanje takve ZSO. Ovo pitanje govori o nasilju koje ide u sukob s ustavom. To je, međutim, klasična provokacija jer će izazvati unutrašnje i spoljne političke turbulencije. Spoljne jer je srpska propaganda oštra i intenzivna, dok je kosovska pasivna, dok je interno pitanje njene realizacije i onemogućavanje njenog funkcionisanja“, rekao je Smaka.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić rekao je na konferenciji za novinare da će, ukoliko presuda protiv Ivana Todosijevića za „podsticanje na nacionalnu, rasnu, vjersku mržnju, nemir ili netoleranciju“, bude potvrđena na višoj instanci, pozvati sve srpske predstavnike da napuste svoja radna mjesta u pravosuđu, policiji, tužilaštvu i drugim institucijama Kosova.

Rakić je izjavio da se od ideje formiranja Zajednice srpskih opština nije odustalo i da će se o svim daljim potezima dogovarati uz konsultacije sa državom Srbijom.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi