Samoopredjeljenje i LDK

Iako je bilo najavljeno da će danas biti potpisan sporazum o formiranju buduće vlade Kosova do toga nije došlo, a lideri Samoopredjeljenja i Demokratskog saveza Kosova su nakon sastanka izjavili da se razgovori o podjeli vlasti nastavljaju narednih dana.

Da neće doći do potpisivanja sporazuma novinarima je bilo jasno još prije početka sastanka kada je lider Samoopredjeljenja i kandidat za premijera Albin Kurti rekao da očekuje da dođe do sporazuma, ali da ne može da govori u ime druge strane. Kurti je to potvrdio i poslije sastanka dodajući da će se razgovori o podjeli vlasti nastaviti narednih dana.
“Biću veoma kratak, jer kada budemo imali dogovor onda ćemo govoriti šire, u našim pregovorima smo napredovali, ali nemamo još uvijek dogovor. Imamo još stvari o kojima se nismo dogovorili, ali ima napretka u diskusijama koje smo vodili. Kada budemo imali potpun dogovor onda ćemo predstaviti stvari. Današnji susret je završen i biću na direktnoj vezi sa predsjednikom LDK kako bi odredili naredni sastanak”, rekao je Kurti.
Predsjednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa je rekao da će se razgovori nastaviti, dodajući da još uvijek nije došlo do približavanja stavova oko nekih pitanja.
"Imali li smo veoma sadržajan razgovor, jer bez takvog razgovora je veoma teško doći do dogovora. Složili smo se što se tiče programa vlade, ali imamo i ostala pitanja o kojima smo razgovarali, a oko kojih ćemo raditi kako bi postigli saglasnost, a koja će pomoći u stvaranju koalicije. Nemamo dogovor o koaliciji, ali imamo dogovor da nastavimo putem usaglašavanja stavova. Naše razlike ćemo saopštiti kada ih budemo usaglasili, a dok god one postoje to su naše uzajamne stvari o kojima ćemo razgovarati", izjavio je Mustafa.
Samoopredjeljenje i Demokratski savez Kosova već izvjesno vrijeme razgovaraju o usaglašavanju programa buduće vlade, a potpisivanje dogovora je najavljeno u subotu, 30. novembra, po završetku sastanka predstavnika Samoopredjeljenja i LDK, kada je saopšteno da je dogovoren program buduće Vlade Kosova.