Šef UNMIK-a na Kosovu

Međunarodna zajednica poslije izbora na Kosovu očekuje da novi lideri potvrde svoju posevećenost pregovorima sa Beogradom i obezbjede da prepreke za dijalog budu uklonjene, izjavio je večeras na sjednici Saveta bezbjednosti UN šef UNMIK-a Zahir Tanin.

"Poseban napor treba da bude uložen da politička retorika i akcija utiču na napredak dijaloga poslije godinu dana zastoja", rekao je Tanin.

On je pozdravio nastavak napora mnogih međunarodnih učesnika da se obnovi politički dijalog.

"Ubjeđen sam da sporazum Beograda i Prištine može biti održiv samo ako je zasnovan na odgovornom djelovanju i na tome da u tom procesu učestvuju lokalni učesnici. Važno je da tokom tranzicije na Kosovu međunarodna zajednica bude jedinstvena i čvrsta u podršci održivom sporazumu", rekao je Tanin.

On je ocjenio da su prijevremeni parlamentarni izbori na Kosovu doveli do značajne promjene u političkom pejzažu Kosova.

"Odluka o prijevremenim izborima došla u trenutku koji je karakterisao unutrašnjepolitička podjela, nepostojanje jedinstva u vladajućoj koalicji i doživaljaj javnosti da ne mogu da ispune obećanje", naveo je on.

Kako je dodao, preliminarni rezultati ukazuju da je opozicija pobjedila, sa Samoopredjeljenjem i LDK.

"Ta promjena u političkom okruženju ispoljila se u odluci birača da podrže nekonvencionalne političke kandidate koji ne dijele stavove iz prošlosti", rekao je on.

Oblasti sa srpskom većinom na Kosovu zabilježili su najveću izlaznost u posljednje vrijeme i Srpska lista će vjerovatno biti jedina politička grupa kosovskih Srba u parlamentu, naveo je Tanin.

Međunarodni posmatrači, kako je kazao, ocjenili su da su izbori prošli pozitivno, ali pomenuti su i izazovi kao što su finansiranje kampanje, zastrašivanje, pritisak na birače u oblastima sa srpskom većinom.

"Nadam se da će novo vođstvo moći da iskoristi ove izbore da ispuni obećanje ljudima da će pojačati vladavinu prava i boritri se protiv kriminala, nezaposlenosti", rekao je Tanin.

Tanin o incidentima na sjeveru Kosova

Tanin je detaljno govorio o incidentu 28. maja kada je Policija Kosova uhapsila dvojicu službenika UNMIK-a, tokom operacije protiv krijumčarenja i organizovanog kriminala.

On je rekao da UNMIK u potpunosti stoji iza napora kosovskih institucija u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, ali je dodao da su tokom tog hapšenja obojica službenika UNMIK-a "teško pretučena i povređena", zadržana u pritvoru i kasnije oslobođena i da su protiv obojice pokrenuti krivični postupci.

"Naš istražni tim nije pronašao nijedan dokaz u prilog optužbama o neispravnom postupanju dvojice službenika UNMIK-a. Tim je potvrdio da su obojica bili na službenoj dužnosti kad su uhapšeni. Njihovo hapšenje i zadržavanje u pritvoru desilo se uprkos tome što su se jasno identifikovali kao osoblje UN-a", kazao je Tanin, javlja Beta.

On je naveo da je tim UNMIK-a pronašao "čvrste dokaze o prekomernoj upotrebi sile" od Policije Kosova. Dodao je da je kosovska policija bez ovlašćenja Ujedinjenih nacija odvezla i zadržala vozilo UNMIK-a i da su izvršeni i forenzički pregledi na jednom telefonu u vlasništvu UNMIK-a i na dve SIM kartice.

"Hapšenje i pritvaranje osoblja UNMIK-a dok su na službenoj dužnosti, kao i pokretanje krivičnih postupaka protiv njih, predstavljaju očiglednu povredu njihovog imuniteta. Upotreba prekomjerne sile, zadiranje u imovinu Misije i dalje vodjenje krivičnih postupaka protiv obojice službenika predstavljaju očigledno kršenje važećeg pravnog okvira, između ostalog i Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti, uredbi UNMIK-a i standarda medjunarodnog prava ljudskih prava", naveo je Tanin.

On je rekao da je međunarodni službenik proglašen "personom non grata" i ocjenio da se taj koncept ne može primjeniti ni odnositi na osoblje UN.

"Ovakvi postupci su neprihvatljivi i ne bi ih trebalo tolerisati", dodao je šef Misije UN na Kosovu.

Izvor: Kosovo Online/Tanjug