IZBORI 2019.

Pokret Samoopredjeljenje i Demokratski savez Kosova (LDK) nastavljaju razgovore unutar radnih grupa, do sada su se dvije strane složile samo o smanjenju broja ministarstava i o nekim ekonomskim pitanjima, prenosi Zeri.

Stručnjaci za politička pitanja smatraju da, iako se razgovori Samoopredjeljenja i LDK odvijaju u okviru radnih grupa, ipak se ne čini dovoljno na usaglašavanju stavova.

„Izjave da je dogovoreno da će naredna vlada imati 12 ministarstava bile su jedine informacije koje su se pojavile sa tih sastanaka”, izjavio je politički analitičar Arton Demhasaj.

Demhasaj je istakao za Zeri, da su sastanci radnih grupa spori, u smislu harmonizacije programa i stavova.

Prema njegovim riječima, Samoopredjeljenje i LDK imaju najveće neizvesnosti oko procesa dijaloga sa Srbijom.

„Ne vidim pojašnjenje te dvije stranke u smislu dijaloga. Mislim da se u vezi toga može puno reći, jer glavno pitanje ostaje dijalog, za koji ta dva subjekta još nisu postigla zajednički jezik“, istakao je Demhasaj.

Izvršni direktor Demokratskog instituta Kosova Ismet Kryeziu kritikovao je stranke zbog odlaganja dogovora.

Govoreći o insistiranju Samoopredjeljenja na brojanju glasova dijaspore Kryeziu je istakao da izgleda kao da ta stranka namjerno traži odlaganje potvrđivanja rezultata.

„Samoopredjeljenje ima dovoljno ljudi koji čitaju i tumače zakon, tako da njihova  žalba na glasove dijaspore, izgleda kao namjerno odlaganje sertifikacije rezultata”, podvukao je Kryeziu.

Izvor: Kosovo Online/Zeri