Odnos 7:3, uz dva resora manjinama

U pokretu Samoopredjeljenje i Demokratskom savezu Kosova (LDK) imaju različita stanovišta u vezi sa učešćem u novoj Vladi Kosova i broju ministarstava kojima žele da upravljaju, piše danas kosovska štampa.

Prema izvorima lista Koha Ditore, LDK odbija da u novoj vladi ima isti broj ministarstava kao Samoopredjeljenje, već traži sedam resora.
U LDK smatraju da stranka koja će imati premijera treba da ima četiri ministarstva manje od drugog partnera, piše Koha.
Prema njihovom tumačenju, Samoopredjeljenje će kao stranka koja je dobila najviše glasova na izborima imati mjesto premijera i tri od 10 ministarstava.
"Ovakav je bio sporazum zasnovan na principima prije izbora", rekao je izvor lista iz LDK-a.
Predstavnici Samoopredeljenja odbijaju ovu mogućnost. Neimenovani zvaničnik ove stranke rekao je da nije bilo sporazuma prije izbora.
"O položaju premijera ne može da se pregovara. Narod je o tome odlučio glasovima. O 10 ministarstava se može pregovarati. S obzirom na to da je razlika između Samoopredejljenja i LDK-a toliko mala, ministarstva će biti podjeljena na pola. Dva druga ministarstva će pripadati strankama manjinskih zajednica", rekao je izvor iz Samoopredjeljenja.
List podsjeća da su ove dvije stranke obećale tokom predizborne kampanje da će smanjiti broj ministarstava, navodeći da će u budućoj vladi biti 12 ministarstava, što znači devet ministarstava manje od odlazeće vladajuće koalicije koju predvodi Ramush Haradinaj.