Parlamentarni izbori 2019

Centralna izborna komisija odabrala je kao jedan od biračkih centara - lokal u vlasništvu Bashkima Cimilija, člana Demokratske partije Kosova (PDK) i potpredsjednika skupštine Sjeverna Mitrovica.

Posljednjih dana građani i političke partije iskazuju nezadovoljstvo zbog promjene jednog biračkog centra u Bošnjačkoj mahali. Birački centar, koji je do sada bio smješten u administrativnoj kancelariji, promjenjen je - a vlasnik objekta u kome će se glasati 6. oktobra je potpredsjednik Skupštine Sjeverna Mitrovica i član PDK, Bashkim Cimili.

Predsjednik Opštinske izborne komisije Sjeverna Mitrovica, Slobodan Dimitrijević, potvrdio je tu informaciju za Kosovo Online i naglasio da je „ta odluka konačna i potpisana je od strane predsjednice CIK-a Valdete Dake“.

Prema zakonu o izborima, birački centar ne bi trebalo da bude udaljen više od 3 km od mjesta u kome žive glasači, pa se građani sa razlogom pitaju da li je baš Cimilijev objekat morao biti odabran za birački centar.

Izražava se i sumnja u regularnost izbornog procesa, a najglasniji u tome su funkcioneri Demokratskog saveza Kosova i Pokreta Samoopredjeljenje.


Član Zakona o izborima

Na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima zakazanim za 6. oktobar, u Sjevernoj Mitrovici građani će moći da glasaju u sedam biračkih centara.

Izvor: Kosovo Online