Najduži staž iznosi 19 godina

LDK, PDK i AAK, tri su političke stranke koje su započele sa aktivnostima 2000. godine, dok su kasnije to uradili AKR, Samoopredjeljenje i posljednja koja je ušla na političku scenu je NISMA, prenosi Gazetametro.net.

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Ramush Haradinaj, drži rekord u pogledu partijskog liderstva, budući da je vodio Alijansu za budućnost Kosova 19 godina, a da nikada nije odstupio od te pozicije.

Kada je 2000. godine završen rat na Kosovu, entuzijazam je postajao prema političkim liderima poput Ibrahima Rugove i Hashima Thaçija, ali sad će građani odlučivati o novoj političkoj sudbini rukovodstva Kosova.

Poslijeratno Kosovo ima ukupno šest političkih subjekata koji postoje i djeluju danas.

Te stranke su imale svoje uspone i padove, a neki lideri su godinama bili jedini koji su vodili svoje stranke kao da im je lična imovina i često su zvučali kao autoritarni lideri.

Konkretan slučaj je Ramush Haradinaj, lider AAK, koji je predsjednik već 19 godina, koga niko nikada nije smjenio. Haradinaj se smatra apsolutnim i nezamjenljivim vođom unutar svoje stranke zbog svog autoriteta.

Isto se može reći i za AAK, koji nikada nije smenio lidera stranke Behgjeta Pacollija, koji je na čelu te stranke 13 godina, od osnivanja 2006. godine, i dalje je nezamjenljivi vođa pomenutog političkog entiteta.

Drugi lider stranke sa najdužim stažem je Hashim Thaçi, koji je 16 godina bio jedini lider Demokratske partije Kosova, koju je predvodio od 2000. do 2016. godine.

Thaçijev nasljednik postao je bivši predsjednik parlamenta Kadri Veseli, koji je na čelu PDK tri godine.

Kada je riječ o Demokratskom savezu Kosova, u pitanju je politički subjekt koji je imao najviše rukovodioca od 2000. godine, a imao je ih tri.

Prvi je bio Ibrahim Rugova, koji je bio vođa ove stranke šest godina, a nakon njegove smrti, LDK rukovodi Fatmir Sejdiu, koji je na čelu ove stranke ostao četiri godine.

Nakon Sejdiua, vođstvo LDK preuzima Isa Mustafa, koji je na vlasti od 2010. godine, što znači da je devet godina bio lider stranke i ostaje da je vodi i dalje.

Pokret Samoooredjeljenje djeluje kao politička stranka od 2011. godine, sa njegovim liderom Albinom Kurtijem, koji je na toj poziciji bio četiri godine, a potom ga je na tri godine zamenio Visat Ymeri, a od 2018. godine, Kurti je nastavio biti vođa PS.

NISMA, relativno novi politički subjekt, iako sa starijim ličnostima, ima svog lidera Fatmira Limaja koji je predsjednik ovog političkog subjekta četiri godine.

Izvor: Kosovo Online