Recipročne mjere ukinute

Ministarstvo trgovine Sjeverne Makedonije ukinulo je danas zabranu uvoza ribljih proizvoda sa Kosova dok je ministar trgovine Kosova istovremeno ukinuo zabranu uvoza krompira i meda iz Sjeverne Makedonije koja je bila uvedena kao kontra mjera inicijalnoj odluci sjevernomakednoske vlade.

"Samo kada se ujedinimo za našu državu možemo postići cilj i ostvariti poštovanje svih. Nakon promjene mišljenja od strane Sjeverne Makedonije, i ja dam danas odlučio da suspendujem odluku o recipročnim mjerama koje su prije nekoliko nedjelja uvedene za uvoz proizvoda iz Sjeverne Makedonije na Kosovo", objavio je ministar trgovine Kosova Endrit Shala na svom Facebook profilu.

Podsjećamo, Kosovo je sredinom avgusta uvelo zabranu na uvoz prirodnog meda i krompira iz Sjeverne Makedonije kao odgovor na odluku skopskog ministarstva da zabrani uvoz riba za mrest sa Kosova, za koje tvrde da na Kosovu ne prolaze potrebne zdravstvene provjere.

Nedugo nakon takve odluke vlade Kosova, Prištinu je posjetio sjevernomakedonski ministrar ekonomije Kreshnik Bekteshi sa kojim je dogovoreno da Kosovo Sjevernoj Makedoniji dostavi protokol za kontrolu proizvodnje proizvoda od ribe koji će u budućnosti primjenjivati Veterinarska agencija Kosova.

Sjevernomakedonske vlasti su više puta naglasile da je zabrana uvoza proizvoda od ribe uvedena i Albaniji, Srbiji i BiH koje takođe ne sprovode propisne kontrole, a zbog nastojanja Sjeverne Makedonije da dobije licencu za izvoz svježe ribe na evropsko tržište zbog čega su podigli standarde u ovoj industriji.