Skupština usvojila je zakon o legalizaciji

Skupština Kosova usvojila je zakon o legalizaciji bespravno podignutih objekata koji je, prema riječima Fatmira Matoshija, ministra prostornog planiranja u tehničkoj vladi, u potpunosti primjenljiv, preciziravši da se kompletan postupak legalizacije mora sprovesti u naredne tri godine.

Mnogo smo radili na ovom projektu, jer na Kosovu u ovom trenutku postoji 352.000 bespravno podignutih objekata koji će biti tretirani u postupku legalizacije, izjavio je ministar prostornog planiranja u tehničkoj vladi.

"Cijena legalizacije objekata prve kategorije po kvadratu iznosiće jedan euro, druge kategorije 2 eura, dok će cijena po kvadratu za poslovni prostor biti 3 eura. Zakon je veoma jasan i transparentan, a svako ko ima bilo kakve primjedbe imaju pravo na  žalbu", naglasio je Matoshi.

Direktor odjeljenja za prostorno planiranje Servet Spahiu je posebno naglasio da će u kampanji za legalizaciju objekata veliku ulogu imati lokalne samouprave.

"Legalizacija bespravno izgrađenih objekata jedan je od prioriteta, a projekat mora biti završen u naredne tri godine. Imaćemo dosta ljudi na terenu kako bi otklonili sve nejasnoće, a posebnu ulogu imaju opštine i odjeljenja za urbanizam koji su i nosioci projekta, a projekat će biti sproveden u svih šest regiona Kosova", istakao je Spahiu.

Kampanju legalizacije bespravno igrađenih objekata finasijski su podržale kancelarije Giza i USAID-a, kao i odjeljenje Habitata na Kosovu.

Darko Mirković, RTK2