Vučićeva izjava šteti regionalnoj stabilnosti

Predsjednik Demokratske partije Kosova (PDK) Kadri Veseli i predsjednik Alijanse za budućnost Kosova (AAK) i premijer u ostavci Ramush Haradinaj su osudili sinoćno ranjavanje sedamnaestogodišnjaka srpske nacionalnosti na mostu na Ibru.

”Oštro osuđujem ordinarni zločin i pozivam organe reda da što prije rasvjetle slučaj i izvedu pred lice pravde odgoovrne”, kazao je Veseli.
On je rekao da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koristi taj slučaj “za destabilizaciju Kosova i regiona”, dok je Haradinaj rekao da se radi o izolovanom slučaju.
Vučić je sinoćni incident nazvao lošom vešću i to pomenuo kao argument za neotvaranje mosta na Ibru, koji povezuje južni i sjeverni dio Mitrovice.
“Albanci jedva čekaju da predju most na Ibru, oni su facinirani severnom Mitrovicom. Čitava njihova borba je za nekoliko mesta u kojima žive Srbi. Veoma je teško opstajanje Srba u tim mestima”, izjavio je Vučić na beogradskoj TV “Pink”.
Veseli je rekao da je ta izjava Vučićeva “igra za njegove uske interese i za unutrašnju političku upotrebu a na štetu kosovskih Srba”.
"Njegova izjava ima za cilj dovođenje u pitanje bezbednosti na Kosovu i šteti regionalnoj stabilnosti. Zato pozivam Beograd da se okane provokacija i da ostavi na miru naše sugrađane Srbe", izjavio je Veseli prenose danas prištinski mediji.
Lider PDK je rekao da Srbi nemaju problema u Štrpcu, Gračanici, Novom Brdu i u drugim mjestima gdje živi većina srpske zajednice na Kosovu.
“Problemi postoje samo tamo gde Srbija ima interesa da izaziva probleme“, kazao je on.
Rekao je da je Kosovo “evropska demokratska multietnička država koja garantuje maksimalna prava nevećinskim zajednicama” i “nikako neće dozvoliti stvaranje veštačkih zidova podjele ili međuetničke mržnje”.
Sinoć oko 18 sati u blizini mosta na Ibru koji razdvaja sjeverni od južnog dijela Mitrovice oštrim predmetom izboden je srpski mladić, a grupa albanskih mladića pobjegla je u južni deo grada. Obavljen je uviđaj, a istraga je u toku.
To ranjavanje su osudili i politički predstavnici Srba s Kosova koji traže hitno nalaženje i kažnjavanje počinilaca.