Moramo djelovati kao suverena država

Muharem Nitaj, iz Alijanse za budućnost Kosova (AAK), izjavio je da je kosovska taksa od sto odsto na srpsku robu jak instrument Kosova prema Srbiji.

"Moramo biti oprezni u našim odnosima sa međunarodnim partnerima. Kosovo mora na kraju da djeluje kao suverena država. Moramo biti iskreni prema međunarodnim prijateljima, ali ne smijemo zaboraviti da je Kosovo suverena država. Bilo je jakih zloupotreba sa taksom, međutim ona je snažan instrument u rukama Kosova prema Srbiji,"- rekao je Nitaj.

On je za RTK ocjenio da nije tačno da je Kosovo blokirano i da taksa na srpsku robu nema nikakve veze sa viznom liberalizacijom a da dijalog nije ništa proizveo.

Prema njegovim riječima, Srbija neće priznati Kosovo unutar postojećih granica.

„Barem tako kaže Srbija. Dakle, jasno je da taksa nema nikakve veze sa tim,"- ocjenjuje on i naglašava da je Kosovo je svoj status definisao 2008. godine.

"Dakle, Kosovo je država, međutim konačni sporazum znači njeno priznanje od strane Srbije. Nezavisna država od 2008. godine ponovo je bio predmet rasprave u Briselu i o Kosovu se raspravljalo kao o teritorijalnom pitanju, međutim to se nije desilo zbog stave vlade. Dakle, postojala je velika opasnost,"- rekao je Nitaj.

Prema njegovim riječima, Haradinaj nije rekao da neće suspendovati taksu, već je zatražio da se dijalogu zna datum njegovog okončanja.

Rekao je da i dalje osjećamo posljedice sporazuma o Zajednici srpskih opština.

"Dovodi nas u probleme. Potpisan je u Briselu, a da prije toga nije bio predmet ocjenjivanja zakonitosti od strane Ustavnog suda,"- rekao je on.