Veseli, Haradinaj i Limaj

Kadri Veseli, Ramush Haradinaj i Fatmir Limaj trenutni su kandidati za budućeg premijera Kosova.

Veseli, čelnik Demokratske partije Kosova, je svoju kandidaturu objavio u četvrtak (22. avgust) u danu raspuštanja Skupštine Kosova.

Ramush Haradinaj kandidat je predizborne koalicije njegove Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije, dok je Limaj kandidat predizborne koalicije Alijanse novo Kosovo Behgjeta Pacollija i njegove Socijaldemokratske inicijative.

Kurti i Mustafa u pregovorima

Razgovore o predizbornoj koaliciji još uvijek vode pokret Samoopredjeljenje, Albina Kurtija, i Demokratski savez Kosova, Ise Mustafe.

"Kada budemo imali konkretne rezultate, objavićemo ih. Za sada imamo dobru volju i optimista sam o ishodu", saopštio je Kurti u četvrtak.

Ove dvije, do sada opozicione, partije ne mogu da postignu saglasnost o premijerskoj poziciji. Kurti je čvrstog stava da on treba da bude kandidat za premijera, dok se Demokratski savez s tim za sada ne slaže. Iz ovog saveza još nisu objavili ko će biti njihov kandidat za premijera. Mustafa je u ranijem intervjuu za RSE potvrdio da on to neće biti.

Skupština Kosova raspuštena je u četvrtak glasovima 89 poslanika. Predsjednik Kosova Hashim Thaçi najavio je nakon raspuštanja Skupštine će uskoro raspisati izbore. Očekuje se da će se oni održati krajem septembra ili početkom oktobra.

Zbog takoreći nemogućnosti da jedna partija formira vlast na Kosovu, uoči izbora počelo je sklapanje predizbornih koalicija.

Najnovija je ona sklopljena u petak, 23. avgusta, između Pacollija i Limaja. Kako su saopštili, oni će na predstojećim prijevremenim, parlamentarnim izborima izaći sa jednom izbornom listom čiji će kandidat za premijera biti Limaj.

Pacolli u 'zlatnoj sredini'

U obraćanju medijima prilikom potpisivanja sporazuma, rekli su da su otvoreni za manje partije ili pojedince, a Pacolli je ovu koaliciju nazvao "zlatnom sredinom" koja će biti važna u formiranju buduće vlade.

"Ovo je otvorena koalicija i vrata ostaju otvorena za ljude koji žele da doprinesu Kosovu, bez obzira da li se radi o političkoj partiji ili nekome drugom. Vjerujem, međutim, da velike partije neće doći sa nama, ali pozivam iskrene ljude da dođu i da razgovaraju sa nama jer će kod nas sigurno naći svoje mjesto", kazao je Pacolli.

"Mi kao politička grupa čuvamo politički balans u zemlji, pružamo drugačiju alternativu", kazao je Limaj, dodajući da će svoj program objaviti tokom kampanje.

"Ova koalicija će biti odlučujuća za buduću vladu", dodao je Limaj.

I Pacolli i Limaj bili su u dosadašnjoj vladajućoj koaliciji sa Alijansom za budućnost Kosova, bivšeg premijera Ramusha Haradinaja, i Demokratskom partijom Kosova, Kadrija Veselija.

Predizbornu koaliciju ove nedjelje ozvaničili su Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska partija, gradonačelnika Prištine Shpenda Ahmetija, sa Haradinajem za kandidata za premijera. Oni su tada izjavili da stvaraju osnovu za pobjedu.

Neće sa Veselijem

Većina partija na Kosovu se izjasnila, za sada, da neće stupati u koaliciju sa Demokratskom partijom Kosova Kadrija Veselija, koja je inače, od proglašenja nezavisnosti 2008, uvijek bila deo vlasti.

Ramush Haradinaj 19. jula podneo je ostavku na premijersku poziciju zbog poziva na razgovor u Specijalni sud u Hagu. Funkcionisanje vlade u ostavci doveli su u pitanje i opozicija i vladajuće partije, stoga je predsjedništvo Skupštine odlučilo da zakaže sjednicu o raspuštanju.