Na osnovu Sporazuma o ekstradiciji

Sporazum o izručenju između Kosova i Sjedinjenih Američkih država ratifikovan juna mjeseca ove godine jučer je prvi put primenjen u praksi, potvrdio je u objavi na svom Twitter profilu američki ambasador na Kosovu, Philip S. Kosnett.

"U junu Sjedinjene Američke Države i Kosovo ratifikovale su Sporazum o izručenju. Danas je prvi put korišćen za izručenje begunca sa Kosova u SAD radi suđenja. Kada vladavinu zakona učinimo zajedničkim prioritetom, kriminalci se suočavaju sa pravdom i obje države su bezbjedne“, poručio je Kosnett u objavi na Twitteru.

Međutim, informacije o izručenom beguncu, kao i krivičnom djelu koje mu se stavlja na teret za sada nisu poznate.

Sporazum o izručenju između Kosova i SAD potpisali su još marta mjeseca 2016. godine tadašnja predsjednica, Atifete Jahjaga i tadašnji ambasador SAD na Kosovu, Graig Delawie.

Od strane predsjednice Jahjage, ovaj sporazum tada je bio označen kao "bitan korak u produbljenju bilateralnih odnosa sa SAD-om", i koji ukazuje na "posvećenost vladavini prava i zakonu na Kosovu", sa čime je bio saglasan i tadašnji američki ambasador.

Međutim, 13. juna ove godine, ministar pravosuđa Abelard Tahiri i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD, Mathew Palmer, potpisali su Protokol o ratifikaciji Sporazuma o izručenju između Kosova i Sjedinjenih Američkih država.

Jučer, više od dva mjeseca kasnije, došlo je do prvog izručenja bjegunca sa Kosova u SAD, a radi suđenja.

Izvor KoSSev