Kako zavesti građane

Ekonomski razvoj, zaposlenost, vladavina zakona, a posebno kvalitet obrazovanja, neka su od pitanja za koja se misli da će privući pažnju građana Kosova u kampanji političkih stranaka za predstojeće vanredne parlamentarne izbore.

Rinor Klaiqi, građanin Prištine kaže za Koha Ditore da sve što političke stranke kažu u kampanji nije ispunjeno, pa su, prema njegovim riječima, očekivanja niska, prenosi portal "Kosovo-online".

"Političke stranke rade isto to već dugi niz godina, nudeći mnoge stvari da nas zavedu, ali promjene koje građani Kosova treba da izvrše tek dolaze. Građanin Kosova mora da poveća svoju dobrobit, počevši od podizanja kvaliteta obrazovanja, što je okosnica jedne zemlje. Diplomirao sam na Tehničkom fakultetu i dugo vremena sam tražio posao i nisam mogao da nađem", naglašava Klaiqi.

Kao građanin, kaže, potrebno mu je zaposlenje i bolja budućnost, ali sumnja u mnogo toga, jer vjeruje da korupcija i nepotizam guše budućnost zemlje.

"Naša zemlja trenutno ne nudi nikakvu perspektivu i bilo bi naivno misliti da su izbori rješenje. Političke stranke me lično nisu mogle zavesti, ne vjerujem nijednoj. Bio sam optimističan da će mi na Kosovu biti ponuđen bolji život, sada je mom vjerovanju došao kraj. Ne očekujem da će političari riješiti probleme običnih građana, jer ovdje je sve nepotizam i korupcija", napominje Klaiqi.

Politički analitičar Armend Muja kaže za Kohu da postoji mnogo pitanja koje političke stranke treba da imaju u svojim programima ciljajući glasove građana u zemlji.

Perspektiva zemlje, dodaje on, veoma je važna za birače.

"Kosovo mora ponovo potvrditi svoju zapadnu orijentaciju jer toga nije bilo u posljednjih pet ili šest godina. Postoji potreba da svi ti mladi glasači čuju od političkih stranaka o njihovim ponudama koje bi ih spriječile da napuste zemlju, jer polovina mladih ljudi na Kosovu danas razmišlja o odlasku iz zemlje. Treće, postoji potreba da kosovski glasač shvati da je važno da se postigne kompromisni sporazum sa Srbijom, jer ovo je takođe međunarodna obaveza, a pitanja kao što su obrazovanje, ekonomski razvoj i zdravstvo su glavna pitanja", kaže Muja.

Nora Jashari, stanovnica Prištine, kaže za Kohu da će političke stranke samo sa jasnim programima koji bi sadržavali pitanja s kojima se građani zemlje suočavaju moći da ih natjeraju da glasaju na prijevremenim parlamentarnim izborima.

"Mi kao građani trebamo ekonomski razvoj, zaposlenje i mjesto gdje su vladavina zakona i obrazovanje prioritet, programi stranaka koji bi imali te elemente bili bi u interesantni građanima", kaže ona.

Venera Ahmeti kaže da ne očekuje da političke stranke imaju program koji bi ubjedio nju i druge da izađu na izbore.

"Nemam motiva da izađem na birališta, svaki put je ista stvar, ista obećanja koja se nikada ne ostvare. Stranački programi su dobri, ali ostaju na papiru i ne sprovode se", kaže ona.

Koha navodi da se Kosovo se od rata suočilo sa niskim nivoom ekonomskog razvoja, visokim stepenom korupcije, nepotizmom, kao i nezadovoljavajućim nivoom vladavine zakona, što se, prema međunarodnim izvještajima, naročito odražava na politizovano i neefikasno pravosuđe.

Istraživanje obavljeno od strane lokalnih i međunarodnih mehanizama istaklo je da nezaposlenost, korupcija i siromaštvo ostaju glavni problemi s kojima se suočavaju građani Kosova, navodi dalje taj dnevnik.

Na svim izborima, bilo da su opšti ili lokalni, politički subjekti obećavali su smanjenje nezaposlenosti i siromaštva, borbu protiv korupcije i nepotizma, vladavinu zakona i reda, ali u stvarnosti je situacija ostala ista.