Od okončanja rata osam vlada sa šest premijera

Kosovo je imalo osam vlada od završetka rata sa šest premijera, ali ni jedan od njih nije završio mandat koji traje četiri godine. Prvi premijer bio je Bajram Rexhepi.

Rexhepija je 4. marta 2002. godine, poslije tromjesečnih pregovora i uz posredovanje tadašnjeg šefa UNMIK-a Mihaela Shteinera, Skupština Kosova izabrala za prvog premijera.

Samo dvije godine kasnije, tačnije 3. decembra 2004. parlament je za premijera izabrao Ramusha Haradinaja, većinom glasova, podsjeća “Gazetaexpress”.

Nakon manje od 100 dana na funkciji premijera Haradinaj je podneo ostavku na tu funkciju jer se suočio sa optužbama Haškog tribunala.

Sa 71 glasom za i 36 protiv, Skupština Kosova 23. marta 2005, izabrala je Bajrama Kosumija za premijera Kosova. Kao šef kosovske vlade, Kosumi je ostao na funkciji 353 dana.

Nakon njega, novi premijer Kosova 2006. godine postaje Agim Çeku. Sa 65 glasova za, 33 protiv i 5 uzdržanih, Skupština Kosova izabrala je novog premijera i novu tadašnju vladu.

Sljedeći izbori održani 17. novembra 2007.  doneli su pobjedu Demokratske partije Kosova. Shodno tome, za šefa vlade izabran je Hashim Thaçi. Glasanje za njegov izbor održano je 9. januara 2008.

 Za Thaçija ovo je bio jedini mandat. Tri godine kasnije, nakon izbora 12. decembra 2011. ponovo je izabran na funkciju premijera Kosova. U ovom mandatu, on je ostao najduže - 1387 dana.

 Iako to je bio najduži premijerski mandat, međutim on nije ostao na tu funciju do isteka mandata.

U 2014. godini, Isa Mustafa, lider LDK-a, izabran je za premijera sa 73 glasa poslanika. Mustafa je bio na toj funkciji do sljedećih parlamentarnih izbora, 11. juna 2017.

Nakon ovih izbora trebalo je tri mjeseca da se formira nova vlada na čelu sa Ramushom Haradinajem. Ovoga puta Haradinajev mandat je trajao duže nego prvi put, ali ne i do isteka.

U julu 2019. godine Haradinaj je ponovo podneo ostavku na mjesto premijera nakon što ga je Specijalni sud u Hagu pozvao na saslušanje.

Izvor: GazetaExpress / kosovo-online