Bivši komandant OVK

Kosovski sud osudio je bivšeg komandanta nekadašnje OVK Remzija Shalu na 14 godina zatvora, zbog otmice Albanca koji je kasnije pronađen mrtav.

Bivši komandant jedinice OVK, Remzi Shala, koji je u ratu bio poznat po nadimku "Crvena jabuka", osuđen je danas u Prizrenu zbog ratnog zločina.

Shala je proglašen krivim za "otmicu Haxhija Petreshija" iz sela Dulje, koje se nalazi na području Suve Reke. Petreshi je pronađen mrtav nekoliko dana poslije otmice.

On je na sudu rekao da nije kriv, kao i da nije imao nikakvih kontakata sa civilnim stanovništvom tokom rata.

„Ponosan sam što sam bio vojnik OVK i što tokom rata nisam imao posla sa civilnim stanovništvom, ni sa Albancima, ni sa Srbima”, istakao je on.

Današnja presuda je prvostepena i na nju se može uložiti žalba.

Kako se navodi nakon što je optužen, početkom ove godine, Shala je pobjegao.

On je inicijalno na sudu u Prizrenu trebalo da se pojavi u januaru.

U januaru je takođe pozvan na razgovor od strane Specijalizovanog tužilaštva Kosova u Hagu, koje istražuje navodne ratne i posleratne zločine bivših pripadnika OVK.

Međutim, on se nije pojavio ni u Prizrenu, ni u Hagu, već se za to vrijeme krio u Albaniji.

Zbog toga je sud u Prizrenu izdao nalog za njegovo hapšenje.

Shala je za BIRN u januaru izjavio da se neće pojaviti na razgovoru u Hagu, jer "ne vjeruje Specijalizovanim vijećima Kosova, takozvanom „specijalnom sudu“", pred kojim će se, po optužnicama Specijalizovanog tužilaštva, suditi bivšim pripadnicima OVK.

Međutim, kako saznaje BIRN, Specijalizovano tužilaštvo ga je kasnije saslušavalo dva dana.

Radio Kontakt Plus, BIRN