Žrtvama seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu pružena je podrška sa konferencije u Prištini, pod nazivom "Svi zajedno, jednoglasno". Na konferenciji je istaknuto da ovih 20 godina žrtve nisu imale dovoljnu podršku, ne samo porodica, već ni društva, institucija niti vjerskih zajednica.

Muftija Kosova Naim Tërnava je rekao da se kosovsko društvo suočava sa stigmatizacijom žrtava seksualnog nasilja.

"Ova djela srpskih vojnih snaga nad nezaštićenim civilima su nesumnjivo za osudu i kaznu, od Boga, od njegovih glasnika, od ljudi, plemenitih i obrazovanih, kao i od demokratskih društava. Kao takva ih treba svrstati u kategoriju ratnih zločina", rekao je Tërnava.

Da institucije nisu učinile dovoljno za žrtve seksualnog nasilja, smatra i predsjednik Hashim Thaçi.

"Ovdje postoji administracija UNMIK-a, niko nije osuđen za seksualno nasilje, ne paravojne formacije, već ljudi sa zvaničnim uniformama države Srbije. Haški tribunal se čak nije ni bavio ovim pitanjem, EULEX je uložio napor, ali nije uspio. Žrtvama nije samo potrebna naša podrška, već i Pravda", kazao je predsjednik Kosova.

Šefica  kancelarije EU na Kosovu Natalia Apostolova je istakla da Unija pridaje veliku pažnju tranzicionoj pravdi.

"Svjesni smo da je to izazov i da je bilo poteškoća. Komisija radi dobar posao i, naravno, nije lako uraditi takav posao, ali značaj ovakve komisije ne bi trebalo potcjenjivati. Taj cilj je postavljen i drugim zemljama i predstavlja model reparacije za žrtve seksualnog nasilja", istakla je Apostolova.

Jan Bratu, sef misije OSCE-a na Kosovu je na konferenciji rekao sljedeće: Kada sam prvi put došao na Kosovo 2011. godine, nije bilo moguće ni da se razgovara o ovoj temi, nije mogla da se pokrene rasprava zbog trauma, društvenih predrasuda, stigmatizacije žena koje su patile u tišini, drago mi je da je ta tišina prekinuta, kazao je Bratu.

Nacionalni savjet za preživjele žrtve seksualnog nasilja pozvao je na uspostavljanje vladine komisije za provjeru statusa žrtava seksualnog nasilja tokom sukoba.

"Suočavamo se sa mnogim izazovima koji stalno ometaju naš rad. Nažalost, još uvijek postoje pojedinci i grupe koji ne žele da istina izađe na videlo. Nažalost, još uvijek postoje pojedinci i određene grupe koje kroz različite akcije podrivaju naše napore", naglasila je Atife Jahjaga.

Na konferenciji je zaključeno da je preživjelim žrtvama seksualnog nasilja potrebna veća institucionalna i socijalna podrška, veća podrška i razumijevanje porodice i šire društvene zajednice.

Dragana Mihajlović, RTK2