Bivši gradonačelnik Lipljana

Bivši komandant OVK za zonu Nerodimlja i bivši gradonačelnik Lipljana, Shukri Buja posljednji je u nizu kosovskih zvaničnika, odnosno pripadnika OVK koji je do sada dobio poziv Specijalnog suda u Hagu. Buja će biti ispitan u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine, prenosi Gazeta Express.

"Da, pozvan sam od strane Specijalnog suda. Pozvan sam u svojstvu osumnjičenog. Poziv sam dobio za 17. jul u Hagu", rekao je Buja, a prenosi Gazeta Express.

Shukri Buja bio je jedan od glavnih vođa OVK za zonu Nerodimlja.

Buja, osim toga što će, kako je sam potvrdio, biti ispitan od strane Specijalog suda, osumnjičen je i u slučaju "lažni veterani", gdje je vršio funkciju člana Vladine komisije za priznavanje i verifikaciju statusa OVK.

Na listi od 11 imena – bivših članova ove komisije, Buja se našao kao jedan od osumnjičenih "za krivotvorenje liste veterana OVK", prenela je ranije Gazeta Express.

Nevembra prošle godine Buja je osuđen zbog zloupotrebe službenog položaja dok je vršio funkciju gradonačelnika Lipljana. Odlukom Osnovnog suda, određena mu je kazna zatvora od tri godine.