Do kada će ovaka situacija potrajati, za sada nije poznato

U trgovinskim radnjama na sjeveru Kosova i dalje vlada nestašica mliječnih proizvoda, ulja, soli i brašna, a polako nestaju i higijenski proizvodi, ističu građani. U znak protesta na sastanku privatnika je odlučeno da od sutra budu zatvorene sve radnje u ovom dijelu Kosova.

Po veknu hljeba neophodno je poraniti ovih dana u Sjevernoj Mitrovici. Rafovi u trgovinskim radnjama su skoro prazni, a građani sa kojima smo razgovarali zabrinuti.

''Apsolutna je nestašica. Možete da pogledate po rafovima to što je ostalo su smoki i grisini, što i nije hrana''.

''Kako da se ne osjeća nestašica, sve je zatvoreno''.

''Vlada nestašica i to se baš osjeća. Uglavnom nema zejtina i mliječnih proizvoda''.

Novinarka Anamarija Ivković smatra da se u ovim trenucima ne može naslutiti kako će se situacija odvijati, ali da bi najbolje rješenje bilo ukidanje taksi na robu iz Srbije i BiH.

"Činjenica je da su te takse mjera koja je uticala na slobodu izbora građana šta će kupiti, činjenica je da su uticale i na lokalnu ekonomiju, ali je takođe činjenica i da je onaj koji je uspostavio te takse, mislim na kosovskog premijera Ramusha Haradinaja neko, ko nije razmišljao o običnim građanima ni srpske ni albanske nacionalnosti jer su i jedni, i drugi potrošači".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da postoji rješenje za dostavljanje proizvoda iz Srbije na sjever Kosova, ali da ne može da govori o tome dok direktor takozvane Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić ističe za RTS da razumije i opravdava protest privatnika na sjeveru, koji je zakazan za sutra.

"Ljudima je prekipjelo i ja ih razumijem, sedam mjeseci ih guše sa taksama, sedam mjeseci spriječavaju svaki normalan život i normalnu trgovinu na sjeveru Kosova i onda se čude što se narod buni, što se ljudi bune protiv toga".

Kako je ranije najavljeno na sjeveru Kosova sutra neće raditi ni jedna prodavnica, ugostiteljski objekti i benzinske pumpe. Do kada će ovaka situacija potrajati, za sada nije poznato.

Marija Stanojković, RTK2