Svi granični prijelazi otvoreni za protok robe

Na sjeveru Kosova nema humanitarne krize, svi granični prijelazi su otvoreni za protok robe i trgovcima je dozvoljeno da se snabdjevaju robom od različitih dobavljača, izjavio je u sredu ministar trgovine i industrije u Vladi Kosova Endrit Shala. On je, međutim, kazao da taksa od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH ostaje na snazi sve dok se razlozi zbog kojih je uvedena ne uklone.

Na konferenciji u Prištini na kojoj je razgovarano o rezultatima primjene takse, Shala je kazao da je ovo ministarstvo na sjeveru Kosova angažovalo više od 30 tržišnih inspektora, od kojih je većina iz srpske zajednice, a koji svakodnevno prate tržište u tom dijelu Kosova.

"Na osnovu dnevnih informacija naših inspektora iz tog dijela, ne postoji nikakva zabrinutost o nedostatku prehrambenih proizvoda u tom dijelu Republike Kosova. Mi kao Vlada Kosova imamo informacije da su srpski državni organi zainteresovani da preko nekoliko prodajnih mjesta na sjeveru simuliraju humanitarnu krizu, da nema proizvoda, a kako bi došlo do reakcije na moguću humanitarnu katastrofu. Mi smo tu informaciju imali, poduzeli smo određene korake i nećemo dopustiti da se igdje i bilo ko suoči sa nedostatkom proizvoda", kazao je Shala.

On je dodao da za sada nema potrebe da Vlada Kosova reaguje i pošalje robu na sjever, jer nema indikacija o mogućoj humanitarnoj krizi.

"Kosovo je jedno i nepodjeljivo i sve strane Kosova se mogu snabdjevati proizvodima koji na Kosovo ulaze legalno. U tom dijelu Kosova može da se uveze roba iz Srbije koja je namjenjena Kosovu i za koju je plaćena taksa", dodao je Shala.

Kosovski zvaničnici danima upozoravaju da privrednici na sjeveru u saradnji sa srpskim zvaničnicima pripremaju tzv. humanitarnu krizu, tako što se određene namirnice drže u različitim objektima i kućama, dok su radnje prazne, a da bi taj scenario trebalo da se aktivira u četvrtak.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu da će Srbija uraditi sve što može da obezbjedi snabdjevanje građana na sjeveru Kosova i da pomogne tom narodu koliko je u mogućnosti, ali nije želeo da iznosi detalje.

"Radićemo ono što možemo, a šta je to neću da vam govorim. Nećemo dozvoliti da naš narod umire gladan, iako bi to mnogi željeli. I ne samo u Prištini i u jednom dijelu svijeta, nego i ovdje u Srbiji", rekao je Vučić novinarima na pitanje o informacijama da na sjeveru Kosova vlada nestašica robe široke potrošnje.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj je na društvenoj mreži Twitter u srijedu napisao da su kosovske institucije za sprovođenje zakona poduzele konkretne korake u sprečavanju i borbi protiv ilegalnih prekograničnih aktivnosti unutar 'zelene zone' duž granice Kosova i Srbije na sjeveru.

"Nikakvi obmanjujući scenariji ili lažne vijesti neće odvratiti naše vjerodostojne i legitimne institucije za sprovođenje zakona u njihovoj misiji da osiguraju vladavinu zakona u svim dijelovima Kosova, uključujući i područje zelene zone na granici između Kosova i Srbije na sjeveru", naveo je on.

Građani Sjeverne Mitrovice su za RSE u utorak izjavili da se trenutno ne osjeća nestašica, dok su trgovci rekli da su aktuelno prodaju zalihe.

S druge strane, premijerka Srbije Ana Brnabić priznala je da je roba iz Srbije posljednjih mjeseci ulazila na Kosovo 'alternativnim pravcima'. Ona je kazala da će se Vlada Srbije truditi da uradi sve što je u njenoj moći da "obezbjedi da roba iz Srbije dođe do svih ljudi na Kosovu koji žele da je konzumiraju". Ona je takođe rekla da se nada da će međunarodna zajednica početi da obraća više pažnje na to i da će, osim što poziva da se ukinu takse, obezbjediti slobodan protok robe.

"Mi o tome pričamo sedam mjeseci, ali, nažalost, nije bilo sluha u međunarodnoj zajednici. Mi smo se trudili da nekim drugačijim, alternativnim pravcima obezbjedimo da Srbi i drugo nealbansko stanovništvo, čak i Albanci, da imaju mogućnosti u 21. vijeku izbora šta će kupovati", kazala je ona.

I ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić izjavio je da treba izbjeći da problemi izazvani taksama na robu iz Srbije od "ekonomskih prerastu u humanitarne". On je za Radio televiziju Srbije rekao da zbog taksi postoje milionski gubici.

"S jedne strane, mi ćemo na međunarodnom planu insistirati na ukidanju ovih taksi. Ovo će biti dodatni argument za nas, a da ovo političko-ekonomsko ne pređe na humanitarno pitanje. Svakako na praktičnom planu ćemo nastojati da stanovništvo snabdjemo sa bar osnovnim životnim namirnicama", kazao je Ljajić.

Ministar trgovine Kosova Shala, međutim, kaže da se takse neće ukloniti sve dok se ne uklone politički i ekonomski razlozi zbog kojih su uvedene. On je istakao da su Srbija i BiH 19 godina sprovodile ekonomsku politiku prema Kosovu koja je onemogućila obostrano poslovanje, ali i slobodno kretanje robe i ljudi, da je preko 1.000 kompanija iz Srbije imalo koristi od kosovskih tendera, što nije slučaj sa kosovskim kompanijama, a da su pored toga postojale i brojne ostale barijere, kao što su priznanje dokumenata i sertifikata. Što se političkih razloga tiče, radi se o pristupu Srbije i BiH i njihovoj spremnosti da negiraju postojanje Kosova.

"Zbog toga smo bili u obavezi da donesemo jednu takvu mjeru na sve proizvode", kazao je Shala.

U međuvremenu, on je rekao da su kosovski trgovci zamjenili srpske proizvode sa proizvodima iz Sjeverne Makedonije, Albanije i EU, da cijene na Kosovu nisu porasle, a da je ta mjera i unapredila domaću proizvodnju.

Inače, najave srpskih zvaničnika o tzv. humanitarnoj krizi odnose se samo na sjever Kosova, ali ne i na sredine južno od Ibra gdje su supermarketi robu iz Srbije zamjenili robom iz drugih država.