Predsjednik Thaçi kritikuje Evropu zbog rasističkog pristupa

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi je, komentarišući godišnji izvještaj Evropske komisije, rekao da Kosovo ne može beskonačno da trpi nepravedan tretman. Thaçi je, kako prenose mediji, rekao i da će biti razmotrena mogućnost preduzimanja institucionalnih radnji ili održavanja referenduma o ujedinjenju sa Albanijom, kao i da neće dozvoliti formiranje Zajednice srpskih opština. Analitičari na Kosovu smatraju da je riječ o frustraciji i da sa Evropskom unijom treba sarađivati.

Kosovo je spremno na saradnju sa Evropskom unijom, naglasio je predsjednik Thaçi, izražavajući razočarenje što je u izvještaju više pažnje posvećeno taksama. Thaçi je rekao i da ne može beskonačno da trpi nepravedan tretman.

"Malo je realnih procena u pojedinim oblastima. Riječnik korišćen u izvještaju opisuje Kosovo kao državu koja od proglašenja nezavisnosti skoro da nije ostvarila napredak. Najčešće korišćene fraze u izvještaju su 'Kosovo je u ranoj ili početnoj fazi u svakoj oblasti'. Ova procjena ne odražava pravo stanje u zemlji“, stoji u saopštenju predsjednikovog kabineta.

Viznu liberalizaciju, smatra Thaçi, treba odobriti odmah, bez dodatnih uslovljavanja koja bi ozbiljno narušila kredibilitet Evropske unije.

"To je frustracija kosovskih čelnika zbog procesa evropskih integracija i zbog kašnjenja Kosova u procesu vizne liberalizacije i ostalih pitanja. Predsjednik Hashim Thaçi kritikuje Evropu zbog rasističkog pristupa i kašnjenja evrointegracije Kosova", ocjenjuje analitičar Ramush Tahiri.

Odnose sa međunarodnom zajednicom treba negovati, navodi profesor ustavnog prava Mazllum Baraliu.

"Svako ima pravo da ljutito reaguje, ali taj odnos treba njegovati, a ne kvariti jer mi nismo strana koja odlučuje, nismo jača strana, to je Evropska zajednica. Mi moramo, tražimo i želimo da se integrišemo, ako nekoga treba da molite ne treba da ga ljutite“, kaže Baraliu.

Mediji prenose da je predsjednik Kosova rekao da će, ukoliko Kosovo i dalje bude izolovano, biti razmotrena mogućnost preduzimanja institucionalnih radnji ili održavanja referenduma o ujedinjenju sa Albanijom.

"Ako Evropska unija ne želi da prihvati dve albanske države sa dvije zastave, neka prihvate samo jednu zastavu", rekao je Thaçi.

“Ovi predstavnici, bilo kao premijeri ili predstavnici Vlade pristali su na određene sporazume i javno su rekli da ne postoje uslovi za ujedinjenje Kosova i Albanije, a sada ističu nešto drugo. To nije doslijedno i nije preporučljivo, pogotovu za predstavnike institucija, da  menjaju stavove oko ovih pitanja", navodi Baraliu.

Predsjednik Kosova je promjenio i svoj stav o formiranju Zajednice srpskih opština.

“Predsjednik Hashim Thaçi sada govori politički, izgleda da je prekinuo sve veze sa Evropskom zajednicom i da sve uslovljava zbog svoje duboke frustracije i sada zauzima odbrambeni stav”, kaže Tahiri.

Povodom najnovijeg stava predsjednika Kosova reagovao je i predsjednik Srbije koji je istakao da izostanak adekvatne reakcije Evropske unije po ovom pitanju predstavlja kraj međunarodnog prava.

Aleksandra Zdravković, RTK2