Uhapčeni u akciji

Četvorici kosovskih Albanaca uhapšenih juče u akciji "Talas“ određen je pritvor u trajanju od trideset dana, dok je Rahim Hashimi oslobođen, prenosi Gazeta Express. Hashimi je, prema pisanjima kosovskih medija, blizak PDK, a takođe je ispitan i od strane Kancelarije specijalnog tužioca u Hagu.

Rahim Hashimi koji je juče uhapšen u Vučitrnu, rekao je da oslobođen svih optužbi, prenosi T7.
"Oslobođen sam optužbi, to je ono šta su mi rekli. Sa advokatom ću kasnije da pričam“, rekao je Hashimi.
Ovu odluku doneo je Osnovni sud u Prištini koji je istovremeno četvorici ostalih osumnjičenih uhapšenih u jučerašnjoj akciji – Ismetu Osmaniju, Iliru Bojku, Adilu Taciju i Mentoru Meqaniju– odredio tridesetodnevni pritvor. S druge strane, tužiočev zahtev za određivanje pritvora Hašimiju, predmetni sudija je odbio kao "nesonovan“, prenosi Koha.

Ko je Rahim Hashimi?

Rrahim Hashimi je u aprilu tri dana ispitivan od strane Kancelarije specijalnog tužioca u Hagu. Sam je tada izjavio da „hipotetički, može biti osumnjičen za kršenje vojne discipline ili prekoračenje vojnih ovlašćenja“.
Smatra se da je ovaj biznismen blizak Hashimu Thaciju i da je bio protivkandidat Kadriju Veseliju u trci za prvog čoveka PDK, prenela je juče Gazeta Express.
Ovaj biznismen bio je osumnjičen da je primio mito u iznosu od 100.000 eura za rešavanje slučaja privrednog kriminala.
Hashimi je jedan od petorice uhapšenih juče u akciji Policije Kosova, ali i protagonista video snimka koji je juče objavila prištinska Koha. Na ovom snimku mogu se videti Rrahim Hashimi i Ekrem Lika kako prebrojavaju novac, a snimak navodno dokazuje da je u pitanju krivično djelo. U dijelu snimka jedan od osumnjičenih izgovara "da li ti je lično Kadrija (Veseli) rekao“.
Juče je u akciji Policije Kosova uhapšeno pet osoba za koje se sumnja da pripadaju organizovanoj grupi koju je predvodio Ismet Osmani poznat i kao "Curi“ i koji se sumnjiče da su počinili krivična djela "zelenaštvo“, "prinuda“ i "prevara“. Pored lica uhapšenih juče, tužilaštvo je izdalo naloge i za hapšenje još dva lica, ali za njima policija i dalje traga.