Britanska ambasada

Ambasada Velike Britanije u Prištini izrazila je zabrinutost zbog najnovijih događaja protekle sedmice u Skupštini Kosova, ističući da optužbe za teška krivična dela tokom sukoba treba da istražuju relevantne institucije.

U reagovanju Ambasade se ističe i da prioritet treba dati pravdi i podršci preživelima, žrtvama i porodicama, u skladu sa vladavinom prava, a ne političkim oportunizmom.
Poslanici u Skuptštini usvojili su Nacrt rezolucije o osnivanju tribunala o genocidu Srbije na Kosovu 1998-1999.
U fokusu je bila Flora Brovina, koja je pokazala fotografiju kojom je želela da predstavi seksualno nasilje Srba nad albanskim ženama tokom rata.
Ali se pokazalo da je ta fotografija lažna i sve to je izazvalo veliku reakciju na Kosovu. U objavi na Tviteru, britanska ambasada naglasila je da ozbiljni zločini treba da se istraže od strane relevantnih institucija.
“Zabrinuti smo zbog događaja u Skupštini prošle sedmice. Važno je da se optužbe za teška krivična dela tokom sukoba istražuju od strane relevantnih institucija, prvenstveno dajući prioritet pravdi i podršci preživelima, žrtvama i porodicama, u skladu sa vladavinom prava, a ne političkim oportunizmom", piše Ambasada Velike Britanije.