Građani biraju gradonačelnike

Građani četiri opština na severu Kosova gde živi većinsko srpsko stanovništvo danas biraju gradonačelnike.

Do 11 sati glasalo je 16,14 odsto birača sa pravom glasa, odnosno 9.361 osoba, saopštila je Centralna izborna komisija (CIK).
Iz CIK-a je prethodno saopšteno da su sva biračka mesta jutros otvorena na vreme, u 7 sati. U CIK-u je tada rečano i da se proces, do tog trenutka, odvija regularno. 
Glasati je moguće do 19 časova u 44 biračkih centara, odnosno na 87 glasačkih mesta. Pravo glasa u sve četiri opštine ima 57.983 birača.
Centralna izborna komisija akreditovala je 464 posmatrača.
Izbori u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku raspisani su pošto su gradonačelnici tih opština, svi iz Srpske liste, krajem novembra prošle godine podneli ostavke zbog odluke Vlade Kosova o uvođenju takse od 100 odsto na robu iz Srbije. Ta odluka je i dalje na snazi, a kandidati Srpske liste su jedini ispred srpske zajednice u trci za prvog čoveka opštine.
U trci za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan je 12 kandidata, po troje u svakoj opštini i dolaze iz Srpske liste, te albanskih partija - Demokratske partije Kosova i pokreta Samoopredeljenje.
“Kao što kažu đaci, gradivo je potrebno utvrditi“, rekao nam je nakon glasanja u Severnoj Mitrovici meštanin Dragoljub Pantić. „Ne dolazi u obzir da posle dvadeset godina borbe i mučenja izgubimo borbu. Redovno izlazim na sve izbore“, dodaje.
Sonja Perić iz Mitrovice je nakon glasanja za RSE rekla da od svakih izbora očekuje da posle njih bude bolje nego ranije. „Mi Srbi na severu Kosova nemamo mnogo izbora, glasamo za kandidate koji su ponuđeni i očekujemo da rade svoj posao kako treba u budućnosti“, rekla je Sonja Perić, dok Radmila Đorđević iz Zvečana za RSE kaže da od izbora očekuje “da živimo u našim mestima, u našim kućama da ostanemo, na našim ognjištima, gde su naši stari čukun dedovi živeli“.
Aleksandar Vučković iz Mitrovice očekuje, kako je rekao, uspešne izbore. „Narod je opredeljen jer mislim da to vodi pravom razumu, miru i stabilizaciji severa i juga. Mislim da bi narod trebao da shvati da samo što je dobro i što ide u jednom pravcu treba iskoristiti“, rekao je Vučković.
Kandidati Srpske liste za Severnu Mitrovicu, Leposavić i Zvečan su dosadašnji gradonačelnici – Goran Rakić, Zoran Todić i Vučina Janković, dok je kandidat za gradonačelnika Zubinog Potoka Srđan Vulović.
Pored Srpske liste, za gradonačelnika Severne Mitrovice ispred pokreta Samoopredeljenje takmiči se Erden Atić, a iz Demokratske partije Kosova Gonđe Ćauši.
U trci za Leposavić iz pokreta Samoopredeljenje je Fisnik Veselji, a iz Demokratske partije Kosova Šaćir Hetemi. Za Zubin Potok iz te dve partije su Ljiridona Kahrimani i Hisen Mehmeti, a za Zvečan Avdi Peci i Iljir Peci.
Ostali srpski politički subjekti, kao što su Građanska inicijativa SDP-Oliver Ivanović, Samostalna liberalna stranka (SLS) i dr, odlučili da ne učestvuju na izbore a zbog, kako su rekli, nikada rasvetljenih ubistava koja su se desila njihovim kandidatima.
Oliver Ivanović ubijen je u januaru 2018., a Dimitrije Janićijević iz SLS-a u januaru 2014. godine.
Predsednik Srpske liste i kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice Goran Rakić glasao je u nedelju nešto posle 8 časova. On je rekao da su građani Mitrovice ozbiljno shvatili važnost “ne samo lokalnih izbora već bukvalno referenduma koji nama koji živimo ovde znači opstanak i ostanak na ovim prostorima”.
Rakić je pozvao građane na severu da što masovnije izađu na birališta i “pokažu koliko im je stalo do jedinstva i zajedništva i koliko im je stalo da ostanu na ovim prostorima”.
Srpska lista je prethodno, u petak, saopštila da “ima saznanja da će zvanična Priština u svrhu demotivisanja i zastrašivanja birača, u nedelju na izbore za gradonačelnike” poslati 176 policajaca, te da je “namera je da se na svakom biračkom mestu instalira dvočlana straža, u koju bi, uz lokalne, bili uključeni albanski policajci poslati iz Prištine”.
Zamenik regionalnog direktora Policije Kosova za region sever Besim Hotiu izjavi za RSE ističe da “u ovoj situaciji nije u redu, i da nije lepo komentarisati i manipulisati raznovrsnim informacijama”, te da se radi o broju policajaca od kojih je preko 60 odsto njih srpske etničke pripadnosti, a koji stižu kao ispomoć regionu.
OEBS misija na Kosovu pruža tehničke savete opštinskim izbornim komisijama na sam dan izbora 19. maja i biračkim odborima.