Povratak na 100 dolara za barel

Cijena barela na londonskom tržištu skočila je 11,3 posto – na 97,92 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 16,5 posto – na 92,64 dolara.

Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle su sedmice skočile više od 10 posto i dosegnule najviše razine u posljednjih mjesec dana jer su OPEC i partneri tog kartela najavili znatno smanjenje proizvodnje "crnog zlata" od novembra, javlja Reuters.

Cijena barela na londonskom tržištu skočila je 11,3 posto – na 97,92 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 16,5 posto – na 92,64 dolara.

Snažan skok cijena nafte posljedica je odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, uključujući Rusiju, o smanjenju proizvodnje od novembra za dva miliona barela dnevno.

Nekoliko članica OPEC+ ima teškoća s realizacijom dogovorenih proizvodnih kvota zbog nedovoljnih ulaganja ili sankcija i grupa je u augustu zaostajala za ciljanom proizvodnjom za nekih 3,6 miliona barela dnevno.

Proizvodnja će zapravo biti smanjena za milion do 1,1 miliona barela dnevno, uz udio Saudijske Arabije od 500.000 barela dnevno, rekao je saudijski ministar energetike Abdulaziz bin Salman.

Uskoro i 100 dolara za barel

Samo mjesec dana kasnije Evropska unija uvest će embargo na rusku naftu koja se doprema brodovima i smanjiti ponudu na ionako slabo opskrbljenom tržištu.

"Jedna od ključnih posljedica najnovijeg OPEC-ovog smanjenja (proizvodnje) bit će vjerovatno povratak cijena nafte na nivo od 100 dolara. No, rast cijena ograničit će vjerovatno sve nepovoljniji trendovi u ekonomiji“, rekao je Stephen Brennock iz kompanije PVM.

OPEC-ova najava smanjenja proizvodnje zasad je nadjačala strahovanja trgovaca od moguće recesije i pada potražnje za naftom.

Naime, zbog visoke inflacije, centralne banke zapadnih zemalja posljednjih mjeseci užurbano podižu kamatne stope, a to će usporiti rast ekonomija, pri čemu jačaju rizici i od recesije.

Očekuje se da će na idućim sjednicama američki Fed i Evropska centralna banka ponovno povećati ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova.

Ipak daleko od najviših cijena

Zahvaljujući rastu u protekle dvije sedmice, cijene nafte odmaknule su se od najnižih razina od januara. Ipak, i dalje su daleko niže nego u martu, u početnoj fazi ruske invazije na Ukrajinu, kada su se približile 147 dolara, najvišoj razini otkada se naftom počelo trgovati u terminskim ugovorima.

"Budući da se cijena barela u Londonu sada stabilizirala unutar raspona od 90 do 100 dolara, OPEC+ će vjerovatno biti zadovoljan ishodom, uprkos još uvijek vrlo neizvjesnim izgledima za ekonomije“, rekao je Craig Erlam iz kompanije OANDA.

Nakon što su prošle godine cijene nafte skočile više od 50 posto, zahvaljujući oporavku ekonomija od koronakrize, od početka ove godine porasle su oko 25 posto, što je najviše posljedica rata u Ukrajini.