Ekonomski stručnjaci ističu

Ekonomski stručnjaci ističu da su pred drugim kabinetom Kurtijeve vlade ozbiljni ekonomski izazovi, poput nezaposlenosti i krize privatnog sektora zbog pandemije, prenosi Kosovo press.

Ekspert za ekonomska pitanja Bard Ahmeti smatra da bi novu vladu trebalo što prije formirati i konstituisati sve institucije koje bi ubrzale ekonomski oporavak Kosova.

„Pred novom vladom je veliki broj izazova, s obzirom na uticaj koji je izazvala pandemija. Samoopredjeljenje je imalo ozbiljne primedbe na Zakon o ekonomskom oporavku, a sada je na njima da odluče kojim će putem krenuti. Međutim, neophodno je stvoriti efikasne instrumente ekonomskog opravaka. Glavni izazovi su očuvanje radnih mjesta i sprečavanje bankrotstva preduzeća iz privatnog sektora", kaže Ahmeti.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Nagip Skenderi smatra da bi ekonomija i socijalna zaštita stanovništva trebalo da budu primarni prioriteti buduće vlade.

„Svjedoci smo da su tokom predizborne kampanje sve političke stranke predstavile površne političke i ekonomske programe. Posebno u ekonomiji nismo imali nikakve konkretne programe za brz oporavak zbog depresije izazvane pandemijom, tokom koje je 70.000 ljudi ostalo bez posla. Vlada zbog toga mora ponuditi ozbiljnu fiskalnu politiku“, kaže Skenderi.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press