Guverner Centralne banke Kosova

Guverner Centralne banke Kosova Fehmi Mehmeti izjavio je da vlada, formirana nakon sutrašnjih izbora, treba da se usredsredi na ekonomiju i posebno se bavi nezaposlenošću, trgovinskim deficitom i saniranju ekonomske krize izazvane pandemijom kovid-19, prenosi TV Klan Kosova.

Mehmeti je u intervjuu za Kosova Press rekao da CBK očekuje da će do 2021. godine Kosovo imati ekonomski rast od 4 odsto, ukoliko se epidemiološka situacija bude poboljšala, tj. stavila pod kontrolom vakcinacijom.

Ističe da su posljedice ekonomskog pad od 7,2 odsto u posljednjih godinu dana, gubitak hiljada radnih mjesta, smanjena potrošnja, investicije i nedostatk novca na tržištu.

„Obećavajuće je da je vakcina otkrivena, da će se pandemija završiti što je prije moguće. Naše prognoze su da ćemo ove godine imati ekonomski rast od približno 4 odsto, ali to zavisi od pandemije. To zavisi i od preporuka Nacionalnog instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja, u prvoj polovini godine, koje će se sigurno odraziti na ekonomski rast u drugoj polovini godine", rekao je Mehmeti.

Ukazao je da je transfer novca iz dijaspore, uprkos pandemiji, zabilježio porast i da je tokom 2020. godine iznosio oko milijardu eura.

„Restriktivne mjere Vlade Kosova za sprečavanje širenja pandemije oslabile su solventnost svih građana i preduzeća, istovremeno su dovele do pada investicija. Posjeta dijaspore na Kosovu je veoma važan resurs za ekonomiju, samo nerezidentne izdatke za koje smatramo da ih uglavnom ostvaruju naši sunarodnici, imamo pad od oko 52,9 odsto u odnosu na 2019. godinu, odnosno nerezidentne izdatke realizovane na Kosovu dostigle su vrijednost od 589,7 miliona eura, godinu dana ranije iznosio je 1,2 milijarde eura. Iznos transfera iz inostranstva na Kosovu 2020. godine je 977,3 miliona eura ili povećanje od 14,8 odsto“, rekao je Mehmeti.

Govoreći o makroekonomskim pokazateljima Mehmeti rekao je da je, zbog pandemije došlo do pada uvoza i povećanja izvoza, što je takođe uticalo na poboljšanje trgovinskog deficita.

„Iako se izvoz usluga smanjio, i znosi približno 1,2 milijarde eura, uključujući izvoz roba i usluga. Imamo uvoz negdje oko 3,7 milijardi, što je od ukupnog deficita oko 1,5 milijardi“, rekao je Mehmeti.

Prema njegovim riječima bankarski sektor ima visoku stabilnost, likvidan je i dobro kapitalizovan.

Prema CBK, nekvalitetni zajmovi su na vrlo niskom nivou, čak i tokom pandemije iznosili su 2,7 procenata.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova