Postoje i izjave svjedoka

Daleko od rodnog mjesta, Alžirac Azzedin Abdrehim je postao žrtva nasilja policije u Maguri kod Lipljana, prenosi KTV.

22-godišnjak je zajedno sa svojim sunarodnikom bio pijan u utorak ove sedmice, a u razgovoru za KTV, on priznaje da se ne može sjetiti kako je dobio povrede koje ima u predjelu lica.

Međutim, vlasnik lokala koji se nalazi prekoputa, je oko 16:00 časova pokušao da ga odvede do Centra za azil, oko 300 metara udaljenog, ali stražari na kapiji nisu dozvolili, iako im je obezbjeđeno da se slobodno kreću od 07:00 ujutro do 22 sati uveče.

Oni su ga u početku poslali do policijske podstanice, koja se nalazi kod Centra za azil i kafane Florima Dulle.

Onda je došao automobil sa četiri službenika iz Stanice u Lipljanu, koji su, prema iskazima svjedoka, počeli da tuku Alžirca koji ionako nije bio u mogućnosti da stoji.

Svjedoci su za KTV rekli i o jednoj bluzi koja je bila sva crvena od krvi, koja je pripadala jednom od Alžiraca.

Nakon toga, oni su poslati kolima hitne pomoći u Urgentni centar u Lipljanu.

U ovom centru, u registru pacijenata koji se liječe, u koji je imao uvid i KTV za oba Alžirca navodno se kaže da su prebačeni na Kliničko univerzitetski centar u Prištini.

Međutim, u medicinskom izvještaju koji je potpisao dr. Visar Gashi, stoji da nije bilo ozbiljnih povreda, sem kod 22-godišnjaka koji je zadobio povredu blizu oka, kao posljedica pada. Oni nisu bili poslati Kliničko univerzitetski centar u Prištini i vraćeni su u  Centar za Azilante u Maguri, negdje oko 19:00 časova. Direktor Centra, Valon Zariqi je kazao za KTV da u dosijeu 22-godišnjeg Alžirca, koji je imao više medicinskih tretmana, uključujući i psihičke prirode i za šest mjeseci koliko je na Kosovu, bio je i u zatvoru neko vrijeme.

Međutim, on je odbio da govori o ovom slučaju do dobijanja informacija, ali je obećao da će tražiti odgovornost, ako je bilo propusta.