Mjesec dana pritvora za 11 optuženih za krijumčarenje migranata

Pretpretresni sudija Odjeljenja za teške zločine - Osnovnog suda u Prizrenu donio je odluku da se optuženima Isaju Hoxhaju, Sejdi Hoxhi, Florijanu Hoxhi, Velardu Hoxhu, Agronu Hoxhi, Valonu Hasaniju, Visaru Hasaniju, svi iz sela Randubrava, opština Prizren, Ekremu Rustemiju, iz sela Donji Stanovc, opština Vučitrn, Visaru Jashariju, iz sela Studenčan, opština Suva reka, Blerimu Beçaju iz Prizrena, Milošu Petroviću iz sela Grace - opština Vučitrn, odredi pritvor od mjesec dana zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo krijumčarenje migranata i sudjelovanje ili organizacija organizovane kriminalne grupe.

"Optuženi će ostati u pritvoru u trajanju od mjesec dana, koji će se računati od dana hapšenja, 5. novembra 2014. u 06:30 časova, i trajaće do 5. decembra 2014. godine. Pretpretresni sudija je usvojio zahtjev Osnovnog tužilaštva u Prizrenu koje je zatražilo pritvaranje optuženika", izvijestila je glasnogovornica suda u Prizrenu, Afërdita Kicaj.

"Optuženi se sumnjiče za kršenje krivičnog zakona, da su od aprila do oktobra 2014. godine, djelujući na organizovan način kako bi stekli direktanu ili indirektnu imovinsku korist baveći se krijumčarenjem migranata, tako da su kontaktirali oštećene osobe zainteresovane da odu sa Kosova u razne države Evrope, i nakon kontakta sa oštećenima dogovoarali se o sastancima, vremenu polaska, ko će pratiti oštećene do tražene destinacije uključujući i organizaciju njihovog transporta do željene destinacije, i za ovu uslugu plaćali iznos od 1800 do 3500 eura za jednu osobu", rekla je Kicaj.